"Trampova administracija nanijela veliku štetu Palestincima"

Palestinski premijer: Biće katastrofalno ako Tramp pobijedi

Izjava palestinskog premijera odraz je očajanja palestinske strane poslije niza poteza SAD posle koji su je oslabile i izolovale

5019 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Palestinski premijer Muhamed Štajeh rekao je danas da će biti katastrofalno za njegov narod i svijet u cjelini ako predsjednik SAD Donald Tramp bude ponovo pobijedi na izborima u novembru.

Obraćajući se na daljinu evropskim poslanicima Štajeh je ocijenio da je u posljednje četiri godine Trampova administracija nanijela veliku štetu Palestincima.

Izjava palestinskog premijera postavljena je na njegovom Fejsbuk nalogu. Palestinci se po tradiciji uzdržavaju da zauzmu direktnu javnu poziciju u američkim predsjedničkim izborima.

Izjava palestinskog premijera odraz je očajanja palestinske strane poslije niza poteza SAD posle koji su je oslabile i izolovale.

Palestinci su prekinuli veze sa Trampom pošto je sporni Jerusalim priznao kao glavni grad Izraela krajem 2017. godine i maju 2018. premjestio tamo Ambasadu SAD iz Tel Aviva.

Tramp je takođe uskratio stotine miliona dolara američke pomoći Palestincima, zatvorio palestinska diplomatska predstavništva u Vašingtonu i objavio bliskoistoočni mirovni plan ove godine koji uveliko favorizuje Izrael.

Trampova adminstracija je takođe ubijedila dvije arapske zemlje, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Bahrein, da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom i obećala da će taj put slijediti druge arapske države.

Time je podriven tradicionalni arapski konsenzus da će Izrael biti priznat samo u zamjenu za izraelsko palestinski mirovni sporazum.

Štajeh je izrazio nadu da će pobjeda predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena povećati izglede za takav sporazum.

"Ako će se stvari promijeniti u SAD mislim da će se to direktno odraziti na palestinsko izraelske odnose. I to će se odraziti takođe na palestinsko-američke odnose", rekao je Štajeh.

Preporučujemo za Vas