Hiljade porodica bježi zbog borbi u južnoj provinciji Afganistana

"Ozbiljno je. Do sada nam je samo odjeljenje za žene dalo prostor za utočište raseljenih i stanovnici su im počeli pružati pomoć u hrani, ali nijedna druga institucija do sada ne radi na pružanju pomoći", rekao je Ramin

2636 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hiljade afganistanskih porodica prisiljeno je na bježanje iz južne provincije Helmand zbog borbi koje se dešavaju u području koje je postalo ratište između talibanskih militanata i vladinih snaga, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Muhamed Ramin, šef pokrajinske kancelarije za izbjeglice, rekao je 13. oktobra za RFE/RL da je većina od više od 5.000 porodica preseljeno u glavni grad pokrajine Lashkar Gah.

"Ozbiljno je. Do sada nam je samo odjeljenje za žene dalo prostor za utočište raseljenih i stanovnici su im počeli pružati pomoć u hrani, ali nijedna druga institucija do sada ne radi na pružanju pomoći", rekao je, dodajući da broj raseljenih porodica raste.

Vladine snage opirale su se posljednjih dana napadima militanata na periferiji grada.

“Afganistanske snage povukle su se iz nekih područja kako bi izbjegle žrtve sigurnosnih snaga i civila”, navela je agencija citat jednog od lokalnih zvaničnika.

Lokalni zvaničnici rekli su da su afganistanske specijalne snage uz zračnu podršku preko noći pokrenule operaciju na tom području i da su najmanje 23 talibanska borca ubijena, navodi Tolo News.

Borbe dolaze u momentu kada predstavnici afganistanske vlade i talibanski pregovarači vode mirovne pregovore u Kataru.

Pregovori bi se trebali okončati avganistanski višedecenijski rat, nakon sporazuma koji su u februaru u glavnom gradu Katara potpisali Sjedinjene Države i talibani.

Američke snage u Afganistanu su 12. oktobra saopštile da su izveli zračne napade u znak podrške afganistanskim sigurnosnim snagama koje su bile pod napadima u Helmand provinciji.

"Talibani treba odmah da zaustave svoje ofanzivne akcije u provinciji Helmand i smanjiti nasilje u cijeloj zemlji", napisao je na Tviteru portparol citirajući generala Skota Milera, zapovjednika američkih snaga u Afganistanu.

"To nije u skladu sa američko-talibanskim sporazumom i podriva tekuće afganistanske mirovne pregovore."

Prema februarskom sporazumu, strane snage trebaju napustiti Afganistan do maja u zamjenu za protivterorističke garancije od talibana.

Bonus video: