Azerbejdžan tvrdi da je pogodio lokacije za lansiranje projektila u Jermeniji

Jermenija je ukazala da poslije napada ima pravo da "gađa bilo koji vojni objekat ili opremu na teritoriji Azerbejdžana"

6347 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je danas objavilo da su azerbejdžanske snage pogodile dvije lokacije u Jermeniji za lansiranje projektila odakle su, kako tvrdi, tokom sukoba gađane civilne zone u Nagorno-Karabahu.

Jermensko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su zone na njegovoj teritoriji pogođene, ali je negiralo da gađa Azerbejdžan.

Jermenija je ukazala da poslije napada ima pravo da "gađa bilo koji vojni objekat ili opremu na teritoriji Azerbejdžana".

To je prvi put od obnove neprijateljstava u toj separatističkoj oblasti da Baku navodi da je gađao teritoriju Jermenije.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane navodi da su njegove oružane snage primijetile tokom noći da se na jermenskoj teritoriji, u zoni blizu oblasti Nagorno-Karabah, postavljaju sistemi za lansiranje projektila spremni za dejstvovanje, te su ih uništili jer su im mete bile civilne zone u Azerbejdžanu.

"Napad je izveden pod jednostavnom pretpostavkom da će datom opremom bitii gađane civilne zone u Azerbejdžanu. Nepotrebno je govoriti da su ti navodi potpuno neosnovani", navela je portparolka ministarstva odbrane Jermenije.

Azerbejdžanske trupe i snage separatista koje podržava Jerevan ratuju od kraja septembra u Nagorno-Karabahu.

Prema zvaničnim podacima poginulo je više od 600 ljudi.

Primirje postignuto pod pokrovitlejstvom Rusije trebalo je da stupi na snagu u subotu, ali je od početka kršeno, te zvaničnici dvije strane prijavljuju nove vojne i civline žrtve.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Bonus video: