nedavno prihvatila da poveća finansiranje socijalne zaštite

Njemačka daje preko 500 miliona eura preživjelima poslije holokausta za pomoć zbog pandemije

Novac će biti dat za oko 240.000 preživjelih širom svijeta, uglavnom u Izraelu, Sjevernoj Americi, bivšem Sovjetskom savezu i Zapadnoj Evropi tokom naredne dvije godine, rečeno je na Konferenciji

7732 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Aušvica, Foto: Shutterstock
Detalj iz Aušvica, Foto: Shutterstock

Njemačka je pristala da obezbijedi više od pola milijarde eura da pomogne preživjelima holokausta da se izbore sa teškoćama u vrijeme pandemije koronavirusa, saopštila je danas organizacija koja pregovora o nadoknadama sa njemačkom vladom.

Novac će biti dat za oko 240.000 preživjelih širom svijeta, uglavnom u Izraelu, Sjevernoj Americi, bivšem Sovjetskom savezu i Zapadnoj Evropi tokom naredne dvije godine, rečeno je na Konferenciji za jevrejska materijalna potraživanja od Njemačke, poznatoj kao "Klejms konferens" (Claims Conference), čije sjedište je u Njujorku.

Svaki preživjeli će dobiti dvije isplate od po 1.200 eura (1.400 dolara) tokom naredne dvije godine, uz ukupnu preuzetu obavezu od 564 miliona evra (662 miliona dolara) za neke od najsiromašnijih preživjelih koji su danas živi.

Ta sredstva će biti uplaćena pored vanredne sume od 4,3 miliona dolara koje je Konferencija raspodijelila proljetos agencijama koje pružaju pomoć preživjelim.

Nova sredstva namijenjena su Jevrejima koji ne dobijaju penzije od Njemačke, uglavnom ljudima koji su pobjegli od nacista i završili u Rusiji, ili drugdje, gdje su se sakrivali za vrijeme rata.

Preživjeli u holokaustu prije 75 i više godina, danas su stari, a pošto su mnogi bili lišeni dobre prehrane kad su bili mladi mnogi danas pate od raznih bolesti. Pored toga mnogi žive izolovano pošto su izgubili cijele porodice i imaju psihološke probleme kao posljedica progona od strane nacista, navela je Konferencija.

Mnogi su na ivici siromaštva i dodatni troškovi vezani za pandemiju su za mnoge veliki teret, rekao je Greg Šnajder izvršni direktor konferencije.

Šnajder je rekao da oko 50 odsto preživjelih u holokaustu, koji su u SAD, žive u Bruklinu i da su posebno bili pogođeni kada je Njujork bio centar epidemije u Americi, ali da sada ti brojevi izgledaju gori u Izraelu i drugim mjestima.

Pored sredstava vezanih za koronavirus, Njemačka je prihvatila u nedavno završenoj rundi godišnjih pregovora da poveća finansiranje socijalne zaštite za preživjele holokausta za 30,5 miliona eura, na ukupno 554,5 miliona eura za 2021. godinu, navedeno je na konferenciji.

Ta sredstva se koriste za usluge kao što je finansiranje njege u kući za preko 83.000 osoba i pomoć za više od 70.000 za druge vitalne usluge kao što su hrana, ljekovi, prevoz do ljekara i programi za olakšanje socijalne izolacije.

Kao rezultat pregovora sa Konferencijom od 1952. godine njemačka vlada je isplatila preko 80 milijardi dolora na ime reparacija za holokaust.

Preporučujemo za Vas