Si Đinping pozvao kineske vojnike da energiju i misli ulože u pripremu za rat

Tokom jučerašnje posjete vojnoj bazi u provinciji Guangdong, Si je vojnicima rekao da budu u "stanju visoke pripravnosti" i pozvao ih da budu "apsolutno lojalni i pouzdani", prenosi CNN

7287 pregleda 0 komentar(a)
Đinping, Foto: AP Photo
Đinping, Foto: AP Photo

Predsjednik Kine Si Djinping pozvao je kineske vojnike da svu energiju i misli ulože u pripremu za rat.

Tokom jučerašnje posjete vojnoj bazi u provinciji Guangdong, Si je vojnicima rekao da budu u "stanju visoke pripravnosti" i pozvao ih da budu "apsolutno lojalni i pouzdani", prenosi Si-En-En (CNN) pozivajući se na navode kineske agencije Sinhua.

Glavni razlog posjete kineskog predsjednika Guangdongu je obilježavanje 40. godišnjice upostavljanja specijalne ekonomske zone u Šenženu. Ta zona, formirana radi privlačenja stranih investicija, imala je važnu ulogu u razvoju Kine do pozicije druge najveće svjetske ekonomije.

Posjeta je došla u vrijeme najvećih tenzija između Kine i SAD u posljednjih nekoliko decenija, oko Tajvana i pandemije koronavirusa, između ostalog, navodi CNN.

Bijela kuća je u ponedjeljak obavijestila Kongres SAD da namjerava da proda Tajvanu tri napredna sistema oružja, uključujući Artiljerijsko-raketni sistem velike mobilnosti (HIMARS).

Peking je na to oštro odgovorio. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijan pozvao je Vašington da "odmah otkaže sve planove o prodaji oružja Tajvanu" i da prekine sve "američko-tajvanske vojne veze".

Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske komunističke vlade, ali Peking tvrdi da je to demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni dio Kine. Predsjednik Si je odbio da isključi mogućnost primjene vojne sile sa ciljem zauzimanja Tajvana ako bude neophodno, navodi CNN.

Bonus video: