Ženbekov dao ostavku: Ne želim da uđem u istoriju Kirgistana kao predsjednik koji je prolivao krv...

U Kirgistanu je uvedeno vanredno stanje, zabranjeni su skupovi i uveden policijski čas u Biškeku s ciljem da se okončaju previranja poslije parlamentarnih izbora

3434 pregleda 0 komentar(a)
Ženbekov, Foto: Reuters
Ženbekov, Foto: Reuters

Predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov podnio je danas ostavku nakon višednevnog političkog haosa i protesta koji su izbili poslije spornih parlamentarnih izbora.

"Ne držim se vlasti, ne želim da uđem u istoriju Kirgistana kao predsjednik koji je prolivao krv pucajući u svoje sunarodnike. Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku", izjavio je Ženbekov.

U Kirgistanu je uvedeno vanredno stanje, zabranjeni su skupovi i uveden policijski čas u Biškeku s ciljem da se okončaju previranja poslije parlamentarnih izbora.

Ostavku Ženbekova traže hiljade demonstranata koji su dan poslije parlamentarnih izbora upali u više vladinih zgrada.

Poslije nemira prošlog ponedjeljka, izborna komisija je poništila rezultate glasanja prema kojima su pobijedile stranke povezane sa vladajućom elitom.

Demonstranti su oslobodili bivšeg predsjednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva, u junu osuđenog na 11 godina zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja.

Atambajev i njegove pristalice te optužbe opisuju kao političku osvetu Ženbekova.

Građani Kirgistana, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 6,5 miliona stanovnika, od 2005. godine su dva puta uspjeli da zbace predsjednika države masovnim demonstracijama.

Kao i u prethodna dva navrata, 2005. i 2010. godine, i aktuelni protesti su podstaknuti rivalitetom klanova koji ima dominantnu ulogu u politici Kirgistana.

Bonus video: