Abas: Selo kod Jerusalima nam nude kao glavni grad

On nije objelodanio ko je ponudio selo Abu Dis, iako je u nedavnim izvještajima koji se pozivaju na palestinske i libanske zvaničnike, navedeno da mirovni plan SAD predviđa da to selo bude sjedište buduće palestinske države
6 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2018. 10:57h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je izvještaje koji kažu da su SAD predvidjele da glavni grad buduće palestinske države bude jedno selo nadomak Jerusalima. Ali, "Jerusalim je vječni glavni grad Palestine", rekao je sinoć Abas na sastanku Centralnog savjeta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali na Zapadnoj obali, ocijenivši: "Mi smo u kritičnom trenutku i naša bezbjednost je u opasnosti… trenutno nam se nudi Abu Dis kao naš glavni grad". On nije objelodanio ko je ponudio selo Abu Dis, iako je u nedavnim izvještajima koji se pozivaju na palestinske i libanske zvaničnike, navedeno da mirovni plan SAD predviđa da to selo bude sjedište buduće palestinske države, javljaju izraelski mediji. Govoreći o tom planu, Abas je rekao da ga je već odbacio. "Možemo reći 'ne' svakome… i rekli smo 'ne' Trampu i drugima. Ne, mi nećemo prihvatiti taj plan. Rekli smo im da je 'dogovor vijeka' 'šamar vijeka'. Mi ćemo ga odbaciti", rekao je Abas, aludirajući na Trampove najave da će doprinijeti sklapanju konačnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca. Tramp je izazvao buru negodovanja islamskog svijeta klada je 6. decembra proglasio Jerusalim kao glavni grad Izraela, iako Palestinci polažu pravo na istočni dio tog grada. Taj dio Jerusalima, gdje su stari grad i ključna svetilišta, Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala. Bijela kuća nije odmah odgovorila na molbu Si-En-Ena (CNN) da komentariše izjave Abasa koji je na skupu u Ramali potvrdio da je on i dalje za rješenje sukoba s Izraelom po modelu dvije države, odnosno stvaranjem nezavisne Palestine koja bi živela u miru i bezbjednosti kraj jevrejskog susjeda. Abas je sinoć proglasio da je okončan privremeni mirovni sporazum PLO i Izraela o palestinskoj samoupravi iz 1993. godine, i za to optužio izraelsku stranu. Rekao je i da bi Trampa "trebalo da bude sramota" što je rekao da Palestinci neće da pregovaraju. Pregovori su u zastoju skoro četiri godine, a Abas je ponovio da neće prihvatiti SAD kao posrednika.

Liberman: Abas izgubio razum

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je danas ocijenio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas "izgubio razum" jer je sinoć oštro kiritikovao predsjednika SAD Donalda Trampa. Liberman smatra da je Abas odustao od pregovora i odlučio se za sukob i sa Izraelom i sa SAD. Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet, lider nacionalistčke partije Jevrejski dom koja podržava jevrejsku kolonizaciju okupiranih palestinskih teritorija, rekao je da je Abasov govor bio "posljednja labudova pjesma", da je Abas "na kraju svog puta, na kraju svoje vladavine i na kraju svog života".

Bonus video: