tokom godina vršeno prečišćavanje vode

Japanski mediji: Japan će uskoro odlučiti da izbaci u more kontaminiranu vodu iz Fukušime

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cistijerni blizu nuklearne centrale oštećene za vrijeme velikog cunamija 11. marta 2011. na sjeveroistoku Japana koji je uslijedio posle zemljotresa

7559 pregleda 1 komentar(a)
Cistejrne centrale oštećene nakon cunamija 2011., Foto: Shutterstock
Cistejrne centrale oštećene nakon cunamija 2011., Foto: Shutterstock

Japanska vlada uskoro će ozvaničiti odluku da se kontaminirana voda iz havarisane nuklearne centrale Fukušima izbaci u more uprkos snažnom protivljenju lokalnog stanovništva, javilo je danas više japanskih medija.

Vlada će da sprovede rješenje o izbacivanju kontaminirane vode u more do kraja mjeseca, dok se ne očekuje da će sama operacija početi prije 2022. najranije, prenijelo je više lokalnih medija.

Portparol vlade je na redovnoj konferenciji za novinare danas međutim rekao da vlada za sada nije odlučila koji plan će slijediti ali je dodao da ne mogu da odlažu odluku o kontaminiranoj vodi da se ne bi kasnilo sa rasformiranjem nuklearne centrale Fukušima Daiči.

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cistijerni blizu nuklearne centrale oštećene za vrijeme velikog cunamija 11. marta 2011. na sjeveroistoku Japana koji je uslijedio posle zemljotresa.

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija. Voda je filtrirana više puta da bi se oslobodila od većine radioaktivnih supstanci (radionukleida) ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročiščen postojećim tehnikama.

Kapaciteti skladištenja će, kako se očekuje, biti popunjeni sredinom 2022. godine, a japanske vlasti su razmatrale razna rješenja za tu vodu posljednjih godina.

Početkom 2020. stručnjaci koje je angažovala vlada predložili su izbacivanje u more, praksa koja već postoji u Japanu i u inostranstvu za aktivna nuklearna postrojenja.

Tu opciju osporavaju ribari i poljoprivrednici Fukušime strahujući da će se time još više pogoršati imidž njihovih proizvoda kod potrošača.

Susjedna Južna Koreja i dalje zabranjuje uvoz morskih proizvoda iz tog regiona, i ona je izrazila zabrinutost zbog ekološkog uticaja rješenja sa izbacivanjem kontaminirane vode u more.

Tricijum je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci. Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA se takođe zalaže za opciju ispuštanja u more gdje će se supstanca razblažiti.

Preporučujemo za Vas