još nije donijeta konačna odluka

Japan namjerava da ispusti radioaktivnu vodu iz Fukušime u more

Predstavnici ekoloških grupa i ribari se protive ideji da se kontaminirana voda ispusti u more, ali naučnici tvrde da je rizik od štete mali

2362 pregleda 28 reakcija 3 komentar(a)
Fukušima 2011., Foto: AP Photo
Fukušima 2011., Foto: AP Photo

Japan namjerava da ispusti filtriranu radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u more, prenijeli su japanski mediji, dodajući da odluka vlade još nije donijeta.

Poslije višegodišnje rasprave o tome kako da se Fukušima oslobodi radioaktivne tečnosti korišćene za hlađenje nuklearke pogođene snažnim cunamijem 2011. godine, došlo se do rješenja da se voda filtrira kako bi se smanjila radioaktivnost.

U pitanju je više od milion tona vode, a proces će početi najranije 2022. godine, prema pisanju japanskih medija.

Predstavnici ekoloških grupa i ribari se protive ideji da se kontaminirana voda ispusti u more, ali naučnici tvrde da je rizik od štete mali, prenosi Tanjug.

Vlada Japana još nije donijela konačnu odluku, ali se očekuje do kraja oktobra.

Voda će biti razblažena u postrojenju prije nego što se pusti u more, tako da će radijacija biti umanjena 40 puta u odnosu na trenutak kada se desila katastrofa u nuklearnoj elektrani.

Cijeli proces bi trebalo da traje 30 godina.

Većina radioaktivnih izotopa je uklonjeno složenim procesom filtriranja. Ali, jedan izotop, tritijum, ne može da se ukloni iz vode i prebačen je u velike kontejnere, koji će se napuniti do 2022. godine.

"Kako bismo spriječili odlaganje procesa, moramo da donesemo odluku što prije", rekao je Hiroši Kadzijama, ministar industrije Japana.

Ima naučnika koji vjeruju da će u velikom prostranstvu Pacifika kontaminirana voda biti još više razblažena i da tritijum predstavlja malu opasnost za čovjeka i životinjski svijet.

Preporučujemo za Vas