Erdogan: Turska će napasti kurdsku enklavu u sjevernoj Siriji

Erdogan je rekao da je cilj vojne operacije u enklavi Afrin da se južna granica zemlje "očisti od terorizma"
2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 19:34h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će njegova zemlja krenuti u vojni napad na kurdsku enklavu u sjevernoj Siriji "u danima koji dolaze" i pozvao SAD da podrže njihove napore.

Erdogan je rekao da je cilj vojne operacije u enklavi Afrin da se južna granica zemlje "očisti od terorizma".

Afrin je pod kontrolom paravojne formacije sirijskih Kurda poznate kao Jedinice za zaštitu naroda (YPG). Turska smatra da su oni teroristička grupa povezana sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja se decenijama bori protiv turske države.

Portparol za YPG u Afrinu rekao je da su sukobi izbili poslije ponoći između njegove jedinice i turske vojske blizu granice s Turskom.

On je rekao da je u današnjem granatiranju u oblasti Afrin, u provinciji Alep, ubijen jedan borac te paravojne formacije i povrijedjena dva civila.

Turska i njeni zapadni saveznici, uključujući SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom. SAD, međutim naoružava neke grupe sirijskih Kurda da bi se borili protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, što je još jedan izvor tenzija u već napetim američko-turskim odnosima.

Erdogan je rekao da uprkos tome on želi da radi sa SAD u regionu i izrazio nadu da Amerika neće podržati YPG tokom predstojeće turske vojne akcije u Afrinu.

"Mi očekujemo (od SAD) da podrže Tursku i njene legitimne napore" u borbi protiv terorizma, rekao je Erdogan.

Erdoganov portparol je odvojeno, takođe danas, ocijenio kao "zabrinjavajuće" izvještaje da će koalicija predvođena SAD uspostaviti granične bezbednosne snage u Siriji od 30.000 ljudi, koje će uključiti i kurdske borce.

Bonus video: