reakcije na probu ankare

SAD osudile Tursku zbog S-400

Stejt department je saopštio da je proba "nekompatibilna s odgovornošću Turske kao saveznice u NATO i strateškog partnera SAD"

2545 pregleda 4 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države su osudile Tursku zbog probe naprednog ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos upozorenjima iz Vašingtona.

Kako prenosi Glas Amerike, Stejt department je saopštio da je ta proba "nekompatibilna s odgovornošću Turske kao saveznice u NATO i strateškog partnera SAD".

"Bili smo jasni: operativni S-400 PVO sistem nije u skladu s obavezama Turske kao američke i NATO saveznice. Protivimo se turskoj kupovini tog sistema i duboko smo zabrinuti zbog izveštaja da ga Turska uvodi u svoje oružane snage", naveo je portparol američkog ministarstva odbrane.

Republikanski senator Džim Riš, predsjedavajući spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, ocijenio je probu S-400 kao "neprihvatljivo ponašanje" i naveo da ona šteti NATO i predstavlja direktnu prijetnju američkim bombarderima F-35 kao i drugim američkim i NATO sistemima.

"Američki zakon zahteva sankcije zemljama koje nastavljaju da produbljuju vojne veze s Rusijom, i vlada treba da pošalje snažan signal da Turska mora da se odrekne S-400", navodi se u Rišovoj izjavi.

Na sankcije Turskoj je pozvao i lider demokrata u tom komitetu.

Televizija Haber, bliska turskoj vladi, prenijela je da je turska vojska izvela probu S-400 u sjevernoj provinciji Sinop.

Tursko ministarstvo odbrane nije ni potvrdilo ni demantovalo probu.

Ankara je ugovor o kupovini S-400 od Rusije potpisala 2017, a prve baterije su isporučene u julu prošle godine.

Preporučujemo za Vas