slučaj kojim bi mogle da se pozabave i ujedinjene nacije

Kako je danski kuvar deset godina bio špijun u Sjevernoj Koreji

Jedan Danac, inače penzionisani kuvar, iz čiste radoznalosti je uspio da prodre do samog vrha tajne službe Sjeverne Koreje. To nije šala, već tema dokumentarca koji je prikazan na Danskoj televiziji

21253 pregleda 63 reakcija 4 komentar(a)
Lider S.Koreje, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Lider S.Koreje, Kim Džong Un, Foto: Reuters

Ulrihu Larsenu zapravo ni samom nije jasno zašto se upustio u dvostruki život špijuna u misiji u Sjevernoj Koreji. Živi s porodicom u predgrađu Kopenhagena i radio je kao kuvar dok nije otišao u prijevremenu penziju. A onda - Sjeverna Koreja.

"Ja sam uvijek bio potpuno običan čovjek", kaže Danac o slučaju kojem bi mogle da se pozabave i Ujedinjene nacije.

No, običan Danac sigurno nije pogodan za lik u nekom špijunskom filmu, a kamoli glavni junak dokumentarca o špijunaži. A upravo to je slučaj sa Ulrihom Larsenom. Jer, on je zaista uspio da otkrije planove i rabote tajnih službi Sjeverne Koreje, pa je utoliko i dokumentarac "Krtica - u tajnoj misiji u Sjevernoj Koreji" ("Muldvarpen -undercover in Nordkorea") zanimljiv ne samo televizijskoj publici.

Jer, u kratkoj dokumentarnoj seriji Danske televizije, realizovanoj sa javnim servisima Norveške (NRK), Švedske (SVT) i Velike Britanije (BBC), vidi se kako vođstvo Sjeverne Koreje na sve načine pokušava da zaobiđe sankcije UN i kako je spremno da isporuči i drogu i oružje kako bi zaradilo novac i došlo do nafte.

"Prijatelj" Sjeverne Koreje

Za Larsena je sve počelo gotovo slučajno, iz puke znatiželje za tu zatvorenu zemlju. I on je gledao dansku komediju "Crvena kapela" koja se ruga režimu u Pjongjangu, autora Madsa Brigera, reditelja i ovog dokumentarca.

Nakon toga bivši kuvar stupa u društvo dansko-sjevernokorejskog prijateljstva, kako je sam rekao, jedno prilično čudno i dosadno društvance. Ali, iako inače povučen, tu se brzo penje u hijerarhiji. Susreće se s predsjednikom Međunarodnog udruženja prijatelja Sjeverne Koreje (KFA), Alehandrom Kao de Benosom, Špancem plemićkog porijekla koji se posebno zalaže za interese Sjeverne Koreje.

Kao de Benos mu kaže da traži investitore koji su spremni da ulažu u Sjevernu Koreju, uprkos sankcijama protiv te zemlje. Režiser Briger tu odlučuje da u priču ubaci „Gospodina Džejmsa" - naravno lažnog investitora iz Skandinavije - kojeg glumi Džim Latraš-Kvortrup, bivši pripadnik Legije stranaca i osuđivani narko-diler.

Larsen postaje bliski saradnik Španca i prvi put putuje u Sjevernu Koreju. Sve dublje ulazi u tajni život o kojem čak ni njegova žena ništa ne zna.

Tokom deset godina, koliko će potrajati njegova špijunska karijera, uspio je da postane značajna ličnost KFA, a preko sjevernokorejskog ministarstva kulture se sve više približavao osobama u samom vrhu te zemlje - i njene tajne službe.

Podzemna fabrika droge

Vrhunac je bio kad je zajedno s "Gospodinom Džejmsom" počeo pregovore s visokim predstavnicima Sjeverne Koreje o kupovini čitavih oružanih sistema i proizvodnji narkotika. Putuju u Ugandu gdje je trebalo da izgrade podzemnu fabriku narkotika, a preko te zemlje bi onda išlo i oružje. U igri je navodno i jedan trgovac naftom iz Jordana, koji je spreman da uloži milione dolara.

Uprkos velikom riziku, sastanci su snimani skrivenim mikrofonima i kamerama.

Ovaj dokumentarac djelimično podsjeća na holivudsku komediju „Intervju“ iz 2014. u kojoj jedan američki šoumen, po nalogu Cije tokom intervjuja treba da ubije Kim Džong Una. Film je razbjesnio zvanični Pjongjang - čak je bilo prijetnji napadima na bioskope.

Ključna razlika je pak: ovaj dokumentarac nije izmišljen nego pokazuje stvarne sastanke i dogovore.

Da li je Larsenu bilo jasno da se našao u opasnoj igri? "Nema sumnje da će tu neko biti jako bijesan. Jer, ja sam neverovatno mnogo lagao i mnogo se zamjerio nekim ljudima", kaže Larsen.

Epilog u filmu i životu

Sve to nije ostalo bez posljedica u realnom životu: Danska i Švedska su svojim ambasadorima pri UN naložile da s onim što se vidjelo u filmu upoznaju komisiju UN za sankcije. Jer, u filmu se vidi da Sjeverna Koreja aktivno djeluje kako bi zaobišla sankcije i to je razlog za zabrinutost njihovih vlada, saopštili su ovog ponedjeljka ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde i njen danski kolega Jepe Kofod.

"Uzimamo sadržaj ovog dokumentarca veoma ozbiljno, jer otvara čitav niz izuzetno problematičnih pitanja." O sadržaju dokumentarca se već raspravljalo i u Evropskoj uniji, a danski kuvar će opet na put: ovaj put u Ujedinjene nacije.

Na kraju dokumentarca, glavni junak i režiser povlače ručnu: "Gospodin Džejms" je nestao u trenutku kada je trebalo da se pojavi sa milionima. A krtica Larsen je konačno sve mogao da kaže i svojoj ženi. Nazvao je i svog plemićkog zaštitnika u Španiji koji je naravno prekinuo svaki kontakt sa njim. Larsen je odahnuo.

Reditelj ga je na kraju pitao da li bi opet hteo da bude špijun. "Ne na isti način", odgovorio je on, i dodao: "Ali, nikad ne reci nikad".

Preporučujemo za Vas