Azerbejdžan i Jermenija se međusobno optužuju za napade u Nagorno Karabahu

To je drugi pokušaj organizovanja prekida vatre od početka sukoba 27. septembra, a u kojem je stradalao oko 700 ljudi. Prvo primirje pod okriljem Moskve uvedeno je 10. oktobra ali nije uopšte poštovano

2724 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: BETAPHOTO
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: BETAPHOTO

Azerbejdžan i Jermenija ponovo su se danas međusobno optužili za napade u oblasti Nagorno-Karabah gdje bi trebalo da bude na snazi novi "humanitarni prekid vatre".

To je drugi pokušaj organizovanja prekida vatre od početka sukoba 27. septembra, a u kojem je stradalao oko 700 ljudi. Prvo primirje pod okriljem Moskve uvedeno je 10. oktobra ali nije uopšte poštovano.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je ponovo pozvao na kraj sukoba i prestanak "podsticanja ratoborne retorike" između dvije strane.

Lavrov je označio kao "neprihvatljivo" nastavak sukoba i dodao da Rusija, Azerbejdžan i Jermenija rade na uspostavljanju mehanizma kontrole poštovanja prekida vatre.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane danas je optužilo jermenske separatističke snage da su bombardovale prethodne noći neka područja Nagorno-Karbaha.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha je sa svoje strane optužilo Azerbejdžan za artiljerijsku paljbu u nekoliko različitih sektora tokom noći i da su napadi nastavljeni tokom jutra.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev optužio je jermenske separatističke snage da su "drsko" prekršile prekid vatre i ubijale civile gađajući stambene četvrti.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Bonus video: