Studija: Više od polovine ljudi osjeća simptome mjesecima nakon što prebole kovid

"Ove spoznaje ističu potrebu za daljim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s kovidom-19 i razvojem cjelokupnog i dopunjenog modela kliničke brige za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice", rekla je doktorica Beti Raman

9115 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od polovine osoba koje su nakon preboljelog kovida-19 otpuštene iz bolnice u iduća su dva do tri mjeseca osjećale simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja, prenosi Hina.

Istraživanjem, koje su proveli naučnici s britanskog univerziteta Oksford, praćen je dugoročan uticaj kovida-19 na 58 pacijenata hospitalizovanih s dijagnozom ove bolesti.

Abnormalnosti na više organa

Otkrilo se da su se kod nekih pacijenata nakon zaraze koronavirusom razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme.

Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih naučnika, ali opažanja su objavljena na internet stranici MedRxiv.

"Ove spoznaje ističu potrebu za daljim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s kovidom-19 i razvojem cjelokupnog i dopunjenog modela kliničke brige za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice", rekla je doktorica Beti Raman, koautorka istraživanja s Oksforda.

Prethodni izvještaj britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljeno prošle nedjelje pokazalo je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i "dugi kovid", može uključivati ​​širok spektar simptoma koji utičuu na razne dijelove tijela i uma.

64 posto ispitanika patilo od kratkog daha, njih 55 posto imalo neprekidan osjećaj umora

Rezultati studije oksfordskog univerziteta ukazuju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma kovida-19 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

MRI snimci su ukazali na abnormalnosti pluća kod 60 posto bolesnika koji su preboljeli kovid, abnormalnosti na bubrezima kod njih 29 posto, nepravilnost u radu srca kod 26 posto pacijenata i abnormalnosti jetre kod 10 posto oboljelih.

"Otkrivene abnormalnosti usko su povezane sa serumskim biljezima upale", rekla je Raman. "To upućuje na potencijalnu povezanost hronične upale i trajnih oštećenja organa među preživjelima."

Bonus video: