PORUKA IRANSKOG PREDSJEDNIKA

Rohani: SAD nisu podrile sporazum, Iran dugotrajni pobjednik

Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da "neće prihvatiti nikakvu izmjenu sporazuma - ni sada ni u budućnosti"
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2018. 09:41h

Predsjednik Irana Hasan Rohani navodi da SAD nisu uspjele da podriju nuklearni sporazum između zvaničnog Teherana i velikih sila i pozdravio ga kao "dugotrajnu pobjedu" Irana, javila je državna televizija te zemlje.

"Američka administracija nije uspjela da podrije nuklearni sporazum... Tramp, uprkos svojim naporima, nije uspio da podrije sporazum... Taj sporazim je dugotrajna pobjeda za Iran", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila državna televizija, prenio je Rojters.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je u petak da će se njegova zemlja povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici i Kongres SAD zajedno sa Bijelom kućom ne isprave "strašne propuste" koji se po njemu nalaze u tom sporazumu sa Teheranom.

Iran je potom u subotu saopštio da neće prihvatiti nikakve izmjene nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i da će odgovoriti na sankcije SAD, piše Tanjug.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Evropskom unijom podrazumijeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamjenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

U saopštenju koje je prenijela novinska agencija IRNA danas, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da "neće prihvatiti nikakvu izmjenu sporazuma - ni sada ni u budućnosti", prenio je Rojters.

Kako prenosi agencija, Iran je istakao da će odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele šefu pravosuđa te zemlje ajatolahu Sadeku Laridžaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako je navedeno, kršenja ljudskih prava i podrške iranskom programu oružja, a među njima je i šef iranskog pravosuđa ajatolah Sadek Laridžani.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da je Laridžani, blizak saveznik vrhovnog iranskog vođe ajatole Ali Hamneija, "odgovoran za naređivanje, kontrolu i sprovođenje ozbiljnih kršenja ljudskih prava državljana Irana", prenosi Rojters.

Prethodno je Tramp upozorio da će nuklearni sporazum sa Iranom potvrditi posljednji put ako on ne bude promijenjen da bi dao Vašingtonu i evropskim saveznicima šansu da poprave "strašne propuste" sporazuma iz 2015. godine.

"Ovo je posljednja šansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD neće ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procijenim da taj sporazum nije postignut, povući ću se iz dogovora odmah", rekao je Tramp, prenio je Rojters.

Tom odlukom koju će Tramp potpisati suspenduju se američke sankcije Iranu za još 120 dana.

Prema sporazumu šest svjetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaćivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bijela kuća želi da trajno ograniči taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD odlučilo je da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih građana i pravnih subjekata.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif u petak je izjavio putem Tvitera da najnovija odluka američkog predsjednika o nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Preporučujemo za Vas