Savjet bezbjednosti UN pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da poštuju prekid vatre

"Svi govore isto, a to je da je situacija loša i da se obje strane trebaju povući i da poštuju poziv Gutereša za prekid vatre", rekao je jedan od diplomata iz UN

2700 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: AP
Detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: AP

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da poštuju novi dogovor o prekidu vatre.

Savjet je održao diskusiju iza zatvorenih vrata o sukobima u regionu Nagorno-Karabah tokom kojeg je od 27. septembra poginulo više stotina ljudi.

Tokom sastanka koji je održan na zahtjev Francuske, Rusije i Sjedinjenih Amerićkih Država, članice su ponovile poziv generalnog sekretara UN Antonija Guterša da poštuju dogovor o prekidu vatre.

"Svi govore isto, a to je da je situacija loša i da se obje strane trebaju povući i da poštuju poziv Gutereša za prekid vatre", rekao je jedan od diplomata iz UN.

Rusija koja trenutno predsjedava Savjetom, radi na saopštenju u kojem će biti upućen poziv za poštovanje prekida vatre.

U tekstu koji se očekuje da će tokom ove sedmice biti usaglašen među članicama, također će biti upućen poziv Armeniji i Azerbejdžanu da nastave pregovore posredstvom Grupe iz Minska kojom kopredsjedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini 90-ih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sporazum o prekidu vatre dogovoren je tokom vikenda nakon što je propao raniji dogovor postignut posredstvom Rusije i nisu obustavljene najteže borbe u toj oblasti od 90-ih godina prošlog vijeka.

Analitičari navode da neuspjeh u obustavi borbi izaziva bojazan od humanitarne krize i dovodi do nove zategnutosti odnosa između Turske, koja podržava Azerbejdžan, i njenih saveznika u NATO koji traže obustavu borbe.

Rusija, koja ima sporazum o odbrani sa Jermenijom, mogla bi da bude uvučena u regionalni sukob.

Bonus video: