Čelsi Mening kandidatkinja za senatorku

Mening je radio kao vojnoobavještajni analitičar u Iraku, a 2013. je proglašen krivim i osuđen za špijunažu zbog dostavljanja više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša Vikiliksu
3 komentar(a)
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Čelsi Mening, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 14.01.2018. 07:54h

Bivša američka vojnoobavještajna analitičarka Čelsi Mening, koja je odslužila sedam godina kazne u vojnom zatvoru zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje Vikiliksu, kandidat je za senatorku Demokratske stranke iz savezne države Merilend, objavila je Federalna izborna komisija.

Zbog najvećeg odavanja povjerljivih informacija u istoriji SAD, Mening je bila osuđena na 35 godina zatvora. Nekoliko dana prije isteka mandata pomilovao je bivši predsjednik SAD Barak Obama, a iz zatvora je puštena u maju prošle godine.

Centralna figura najvećeg curenja povjerljivih dokumenata u istoriji SAD, Čelsi Mening rođena je kao Bredli Mening i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni pol.

Mening je radio kao vojnoobavještajni analitičar u Iraku, a 2013. je proglašen krivim i osuđen za špijunažu zbog dostavljanja više od 700.000 dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša Vikiliksu, međunarodnoj organizaciji koja objavljuje informacije iz anonimnih izvora.

Među dostavljenim dokumentima bili su i dosijei o zatvorenicima u Guantanamu i izvještaji o incidentima u vojsci.

Tužilaštvo je Meninga tokom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika.

Odbrana je tvrdila da se radi o osobi sa dobrim namjerama koja je željela da otkrije pravo lice rata.

Nedugo nakon izricanja presuda Mening je objavio da se uvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene pola.

Bonus video: