Snouden dobio stalnu boravišnu dozvolu u Rusiji

Snoudenov advokat je rekao da boravišna dozvola sad važi na neodređeno vrijeme i dodao da je to omogućeno zahvaljujući nedavnoj promjeni zakona o imigraciji u Rusiji

4006 pregleda 3 komentar(a)
Snouden, Foto: AP Photo
Snouden, Foto: AP Photo

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden (Edward Snowden), kojeg traži Vašington, dobio je stalnu boravišnu dozvolu u Rusiji, gdje se nalazi od 2013. godine, saopštio je danas njegov avokat.

"Ruska migraciona služba danas je Snoudenu odobrila stalnu boravišnu dozvolu", rekao je agenciji Interfaks advokat Anatolij Kučerena.

Snoudenov advokat je rekao da boravišna dozvola sad važi na neodređeno vrijeme i dodao da je to omogućeno zahvaljujući nedavnoj promjeni zakona o imigraciji u Rusiji.

Zahtjev je podnijet u aprilu, ali je kasnije razmotren zbog epidemije koronavirusa.

Snouden je do sada imao prvo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobjegao iz SAD. Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

Bonus video: