Rjabkov: Loša računica SAD ako napuste iranski nuklearni sporazum

Rjabkov je rekao da će Rusija učiniti sve za opstanak sporazuma i pozvao je Kinu i evropske zemlje da ulože napore u tom pravcu
1 komentar(a)
Sergej Rjabkov, Foto: Shutterstock
Sergej Rjabkov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2018. 12:19h

Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je danas da će SAD "učiniti veoma lošu računicu" ako napuste iranski nuklearni sporazum postignut 2015. godine.

"Polako dolazimo do zaključka da su SAD donijele odluku da izađu iz sporazuma ili su veoma blizu da je donesu", rekao je Rjabkov, prenijela je agencija Interfaks.

Ruski diplomata je rekao da bi izlazak iz sporazuma mogao da bude "jedna od najozbiljnijih grešaka američke spoljne politike".

"To bi bila veoma loša računica", dodao je on.

Rjabkov je rekao da će Rusija učiniti sve za opstanak sporazuma i pozvao je Kinu i evropske zemlje da ulože napore u tom pravcu.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u petak da će još jednom produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" iz tog nuklearnog sporazuma. On je oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako sporazum ne bude promijenjen.

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dela medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Bonus video: