Rat u Nagorno-Karabahu uprkos posredovanju SAD

Paljba je primorala stanovnike Stepanakerta, glavnog grada Nagorno-Karabaha, da bježe u skloništa, dok vatrogasci i spasioci gase požare. Za sada nema informacija o žrtvama

1274 pregleda 3 komentar(a)
Azerbejdžanski vojni helikopter nadlijeće region u kojem se vode sukobi, Foto: Reuters
Azerbejdžanski vojni helikopter nadlijeće region u kojem se vode sukobi, Foto: Reuters

Ratna dejstva u Nagorno-Karabahu nastavljena su danas, nedugo pošto su SAD ugostile ministre spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, radi pregovora o rješenju njihovog višedecenijskog spora oko te oblasti.

Vlasti Nagorno-Karabaha su saopštile da su snage Azerbejdžana danas napale raketnom i artiljerijskom paljbom stambene oblasti Stepanakerta i druga mjesta u toj oblasti pod kontrolom jermenskih separatista.

Paljba je primorala stanovnike Stepanakerta, glavnog grada Nagorno-Karabaha, da bježe u skloništa, dok vatrogasci i spasioci gase požare.

Za sada nema informacija o žrtvama.

S druge strane, zvaničnici Azerbejdžana su izjavili da su mjesto Terter i druge oblasti u regionu Gubadli rano jutros bile na meti jermenskih snaga i da je u udarima poginuo tinejdžer.

Naveli su da je drugi tinejdžer, 13-godišnji dječak, podlegao povredama zadobijenim u ranijem raketiranju grada Gandža, drugog po veličini u Azerbejdžanu.

Nagorno-Karabah je formalno dio Azerbejdžana, ali Baku od 1994. godine nema kontrolu nad tom većinski jermenskom oblašću čija separatistička vlast ima podršku Jerevana.

Najnoviji sukob, započet 27. septembra, najteži je od okončanja rata 1994. godine.

Pošto zaraćene strane nisu poštovale dvije obustave vatre, dogovorene uz posredstvo Rusije, juče su na scenu stupile SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo odvojeno je razovarao sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova.

"Obje strane moraju da obustave vatru i da se vrate suštinskim pregovorima", napisao je Pompeo na Tviteru poslije sastanaka.

Prema zvaničnicima Nagorno-Karabaha, od 27. septembra je poginulo 927 vojnika te oblasti i 37 civila.

Azerbejdžan nije objavio svoje vojne gubitke, već samo da je poginulo više od 60 civila i da je 300 ranjeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Moskva ima informaciju da je u sukobu poginulo oko 5.000 ljudi.

Bonus video: