"podizanjem nevidljivog zida za strance, SAD će nauditi same sebi"

Njujork tajms: Trampova administracija želi da oteža uslove stranim studentima i novinarima

Opsesija izgradnjom zida na južnoj državnoj granici simobol je antimigrantske politike koja je od prvog dana zaštitni znak Trampove administracije, ali je daleko podmukliji nevidljivi zid restriktivnih politika, promjene procedura za koje nema opravdanja sem nejasnog i neutemeljenog pozivanja na nacionalnu bezbjednost, navodi list u uredničkom komentaru

2966 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Shutterstock
Tramp, Foto: Shutterstock

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa želi da oteža uslove boravka za strane novinare i studente, piše Njujork tajms uz ocjenu da će podizanjem nevidljivog zida za strance SAD nauditi same sebi.

Opsesija izgradnjom zida na južnoj državnoj granici simobol je antimigrantske politike koja je od prvog dana zaštitni znak Trampove administracije, ali je daleko podmukliji nevidljivi zid restriktivnih politika, promjene procedura za koje nema opravdanja sem nejasnog i neutemeljenog pozivanja na nacionalnu bezbjednost, navodi list u uredničkom komentaru.

Najnovija cigla u tom zidu ima za cilj da stranim studentima, posjetiocima na razmjeni i novinarima učini mnogo težim i skupljim da rade ili studiraju u SAD, navodi list i dodaje da je Trampova fiks ideja da su stranci tu da kradu poslove, špijuniraju ili čine krivična djela.

Dakle, u možda posljednjim danima Trampovog predsjednikovanja, administracija žuri da podigne zidove što je više moguće, bez obzira na štetu po američki globalni položaj i regrutovanje talenata, piše list.

Predloženim propisom Odjeljenja za nacionalnu bezbjednost ograničila bi se dužina trajanja viza za studente, posjetioce na razmjeni i novinare, koji su do sada mogli da ostanu u SAD onoliko dugo koliko im je potrebno za studiranje ili rad uz obrazloženje da sama brojnost populacije stranaca u tim kategorijama - u prosjeku 2,3 miliona posljednjih godina - predstavlja "povećani rizik po nacionalnu bezbjednost".

Novi propis, na 256 stranica, tiho je uveden 25. septembra, sa periodom od 30 dana za komentare, i ističe danas.

Nakon toga, imigraciona agencija moraće da pregleda komentare, izradi konačni propis i pošalje ga na pregled Uredu za upravljanje i budžet, što je proces koji bi mogao da se protegne i nakon izbora 3. novembra.

Prema pisanju lista, novo pravilo ima različite implikacije na različite kategorije viza.

Za strane novinare boravak u SAD bio bi ograničen na 240 dana što je velika prepreka za novinare koji dovode svoje porodice i uglavnom provode nekoliko godina u SAD jer bi saznanje da za nekoliko mjeseci predstoji obnavljanje vize ograničilo iskreno izvještavanje.

Studenti i posjetioci na razmjeni, sa više od dva miliona viza, ubjedljivo su najveća grupa koja je pogođena predloženim pravilom.

Većina njih dolazi iz Azije - Kina šalje oko 370.000 studenata, Indija 202.000 i Južna Koreja 52.000.

Prema novom pravilu, studenti bi bili ograničeni na dvije ili četiri godine, u zavisnosti od plana studija, umjesto postojećeg aranžmana koji im omogućava da ostanu u SAD sve dok studiraju.

Studenti iz zemalja sa državne liste sponzora terorizma i iz zemalja čiji državljani imaju visoku stopu ostajanja i poslije isteka vize - mnoge afričke zemlje - bili bi ograničeni na dvije godine.

Njujork tajms piše da bi posljedica promjene postojećeg sistema viza mogla biti preusmjeravanje studenata u Kanadu, Australiju, Britaniju ili drugdje, što, kako se navodi, nije zanemarljiva prijetnja jer su strani studenti doprinijeli ekonomiji SAD u iznosu od 41 milijardu dolara i podržali skoro pola miliona radnih mjesta u akademskoj 2018-2019.

Procjenjuje se da je od stupanja Trampa na dužnost 2017. selidba stranih studenata u druge zemlje ekonomiju već koštala 11,8 milijardi dolara.

List dodaje da dolari i poslovi nisu cijela priča jer su strani studenti i imigranti igrali važnu ulogu za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i prikupili veliki dio Nobelovih nagrada za SAD, a vraćajući se u svoje matične zemlje, oni postaju glavna vrijednost američke meke moći.

Strani novinari šire američku priču svijetom, više od 12.000 stranih ljekara koji se školuju u američkim bolnicama pruža ključne usluge u vrijeme pandemije, strani studenti podržavaju američke univerzitete, strani radnici popunjavaju važna upražnjena mjesta, piše list.

Zato bi, zaključuje Njujork tajms, u najmanju ruku trebalo da se produži period komentarisanja novog propisa - najnovijeg trika za dizanje nevidljivog zida za strance, ili još bolje, propis bi trebalo potpuno ukinuti.