Kina uvodi sankcije američkim kompanijama zbog uloge u prodaji oružja Tajvanu

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pali su na najniži nivo u više decenija uz sporove oko bezbjednosti, tehnologije, pandemije koronavirusa i ljudskih prava

3739 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je odlučila da uvede sankcije za nekoliko američkih kompanija zbog njihove uloge u prodaji oružja Tajvanu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Zhao Lijian, objavio je da se uvode sankcije i da su među tim kompanijama Loksid Martin, Boing i Rejteon kao i određeni pojedinci.

Portparol nije rekao šta obuhvataju navedene sankcije za kompanije, prenosi B92.

Istovremeno je portparol Boinga za Rojters naveo da partnerstvo te kompanije sa kineskom avio-zajednicom podrazumijeva dugoročne obostrane koristi te da Boing ostaje posvećen tom partnerstvu.

Zvanični Vašington je prošle sedmice odobrio prodaju oružja vrijednog 1,8 milijardi USD Tajvanu, uprkos upozorenjima vlade iz Pekinga da će to nanijeti veliku štetu odnosima dvije ekonomski najmoćnije zemlje svijeta.

Zvanični Vašington je 1980-ih obećao da će da smanji i postepeno prekine prodaju oružja Tajvanu, ali insistira na tome da spor sa Pekingom mora biti riješen mirnim putem.

"Da bi očuvala nacionalne interese Kina je odlučila da uvede sankcije američkim kompanijama koje su uključene u prodaju oružja Tajvanu", rekao je Zhao na redovnoj konferenciji za novinare.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pali su na najniži nivo u više decenija uz sporove oko bezbjednosti, tehnologije, pandemije koronavirusa i ljudskih prava.

Tajvan je dugo remetilački faktor u njihovim odnosima. Vašington nema zvanične veze sa demokratski izabranom vladom Tajvana, ali je njen glavni saveznik.

Prodaja oružja ostrvu povećana je u posljednje vrijeme u kvantitetu i kvalitetu. Kineski portparol pozvao je Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu i zaustavi bilo kakvu vojnu interakciju sa njim.

Bonus video: