NEDJELJU DANA NAKON POBJEDE ARSEA NA IZBORIMA

Bolivija: Povučen nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Moralesa

"Njegova (Moralesova) prava su prekršena, prvenstveno pravo na odbranu pošto nije bio uredno pozvan" na saslušanje, izjavio je predsjednik suda La Paza Horhe Kvino

4186 pregleda 0 komentar(a)
Morales, Foto: Shutterstock
Morales, Foto: Shutterstock

Pravosuđe u Boliviji juče je povuklo nalog za hapšenje bivšeg predsjednika Eva Moralesa koji se nalazi u egzilu u Argentini, a odluka je donijeta nedjelju dana poslije pobjede Moralesovog pristalice Luisa Arsea na predsjedničkim izborima.

"Njegova (Moralesova) prava su prekršena, prvenstveno pravo na odbranu pošto nije bio uredno pozvan" na saslušanje, izjavio je predsjednik suda La Paza Horhe Kvino.

Ured glavnog tužioca Bolivije zatražio je 6. jula pokretanje krivičnog postupka protiv Moralesa zbog pobune i terorizma.

Tada je naloženo da Morales bude pritvoren.

Morales je u nedavnom intervjuu Frans presu poslije predsjedničkih izbora u Boliviji rekao da od njega ne zavisi njegov povratak u zemlju.

Bivši predsjednik je 10. novembra 2019. bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila na rezultate predsjedničkih izbora na kojima Morales tvrdi da je pobijedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales, koji je bio predsjednik od 2006. do 2019. godine, prvi je predstavnik Indijanaca koji je postao šef države, a ugled je između ostalog stekao jer je potekao iz običnog naroda.