mnogi putevi blokirani, internet u prekidu

Opozicija u Tanzaniji: Policija ubila sedmoro ljudi za vrijeme predizbornih okršaja, uhapšen predsjednički kandidat

Vojska je sinoć dijelila glasačke kutije na biračkim mjestima za koje su okupljeni građani "oko biračkih mjesta tvrdili da su u kutijama glasački listići koji su već unaprijed obilježeni", navodi se u saopštenju stranke

2279 pregleda 1 komentar(a)
Malim Seif Šarif Hamad, Foto: Printscreen
Malim Seif Šarif Hamad, Foto: Printscreen

Vodeća opoziciona partija u Tanzaniji optužila je policiju da je ubila sedmoro građana u nemirima zbog navodne prevare uoči predsjedničkih izbora u zemlji.

Partija ACT-Vazalendo (Alijansa za promjenu i transparentnost - Patriote), saopštila je danas da je policija u Zanzibaru uhapsila opozicionog predsjedničkog kandidata Malima Seifa Šarifa Hamada.

Šef policije Zanzibara Muhamed Hasan Hadži potvrdio je hapšenje agenciji Asošijeted pres, ali nije naveo više detalja.

Policija u gradu Pemba, međutim, nije komentarisala navod ACT Vazalendo da je policija pucala na građane sinoć uoči glasanja u regionu.

Stranka je prvo saopštila da su ubijene tri osobe, ali je zamjenik sekretara stranke za ljudska prava, rekao za AP da je broj žrtava porastao na sedam i da je uhapšeno više od 100 ljudi.

Vojska je sinoć dijelila glasačke kutije na biračkim mjestima za koje su okupljeni građani "oko biračkih mjesta tvrdili da su u kutijama glasački listići koji su već unaprijed obilježeni", navodi se u saopštenju stranke.

"Shodno tome, oni su nastojali da spriječe prenošenje ovih glasačkih kutija na biračka mjesta".

Policija je prvo reagovala suzavcem i pravim mecima, navodi se u saopštenju.

Predsjednički kandidat ACT Vazalendo u Zanzibaru Malim Seif Šharif Hamad osudio je pucnjavu. On je uhapšen jutros na biračkom mjestu dok je išao da glasa, saopštila je stranka.

Danas je u Zanzibaru bilo puno policije i vojske, a mnogi putevi su blokirani. Građani javljaju da je internet usporen i strahuju da će sjutra biti potpuno prekinut.

Američki ambasador u Tanzaniji Donald Rajt izjavio je jutros da je uzmeniren izvještajima iz Zanzibara i sa drugih mesta o nasilju, ubistvima i hapšenjima.

"Nije kasno da sprečimo dodatno krvoproliće! Snage bezbjednosti moraju da budu suzdržane", rekao je Rajt.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija takođe je pozvao sve političke lidere da se uzdrže od nasilja.