Stradalo još 35 vojnika Nagorno-Karabaha: Broj vojnih žrtava porastao na 1.009

Borbe od kraja sebtembra najjače su od 90-ih godina, kada je poginulo 30.000 ljudi

5822 pregleda 2 komentar(a)
Jermenska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters
Jermenska vojska (Ilustracija), Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha objavilo je u utorak gubitak još 35 vojnika čime je broj vojnih žrtava porastao na 1.009 od 27. septembra, kada je izbio novi talas sukoba sa snagama Azerbajdžana, prenosi Rojters.

Borbe od kraja sebtembra najjače su od 90-ih godina, kada je poginulo 30.000 ljudi.

Jermenija je priznala da su se snage Nagorno-Karabaha povukle iz strateški važnoga grada između te enklave i iranske granice što je očito vojni uspjeh Azerbjadžana u vrijeme kada je prekršen i novi prekid vatre kojim se pokušava smiriti stanje, prenosi HINA.

Taj najnoviji pokušaj primirja dogovoren uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stupio je na snagu u ponedjeljak u osam sati po mjesnom vremenu.

Vojni uspjeh Azerbajdžana mogao bi dodatno otežati traženje diplomatskog rješenja.

Saveznik Turske, Azerbajdžan je dvaput pokušao preuzeti Nagorno-Karabah, enklavu nastanjenu etničkim Armencima koja želi otcjepljene od Azerbajdžana.

Dva prekida vatre dogovorena uz posredovanje Rusije već su propala čime su umanjeni izgledi za prekid sukoba koji je izbio 27. septembra.

Jermenija i Azerbajdžan, dvije bivše sovjetske republike sukobljavaju se oko Nagorno Karabaha na južnom Kavkazu, regije koju desetljećima nadziru vojnici hrićanske Jermenije, ali ga Ujedinjene nacije smatraju dijelom većinski muslimanskog Azerbajdžana.

Kontrolu nad Nagorno Karabahom, planinskim područjem s oko 145.000 stanovnika, Azerbejdžan je izgubio nakon raspada Sovjetskog Saveza i u ratu koji je slijedio od 1991. do 1994. i završio krhkim primirjem poginulo je najmanje 30.000 ljudi.

Grupa Minsk, Organizacije za evrropsku bezbjednost i saradnu (OEBS) ustanovljena da posreduje u sukobu, a vode je Francuska, Rusija i SAD trebala bi se sastati u Ženevi 29. oktobra uz učešće jermenskog i azerbajdžanskog šefa diplomatije.

Turska je zatražila veću posredničku ulogu u potrazi za okončanjem sukoba.

Kulturne, vjerske i istorijeske veze Azerbajdžan ima s Turskom, a Jermenija s Rusijom i novi talas sukoba prijeti da uvuče u oružani sukob Tursku i Rusiju.

Bonus video: