Policija ubila Afroamerikanca, neredi u Filadelfiji

Portparol policije je kazao kako je usmrćeni muškarac uprkos pozivima policajaca odbio da baci nož

16680 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Grad Filadelfija u Pensilvaniji bio je u noći između ponedjeljka i utorka poprište protesta i sukoba s policijom u kojima je desetine pripadnika policije povrijeđeno nakon smrti Afroamerikanca kojeg su ubile policijske snage.

Širenje nasilja pokrenula je smrt 27-godišnjeg Voltera Valasa mlađeg, u ponedjeljak popodne u četvrti Zapadna Filadelfija, kojeg su ubila dvojica policajaca ispalivši u njega nekoliko hitaca, iako im nije prijetila neposredna opasnost, kako pokazuje video-snimak koji kruži društvenim mrežama, prenosi Hina.

Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojem je javljeno da muškarac ima nož.

"Valas mlađi je uprkos pozivima policajaca odbio da baci nož", rekao je Erik Grip, portparol filadelfijske policije.

Po riječima njegovog oca, koji je razgovarao s Filadelfija Inkvajerom (Philadelphia Inquirerom), usmrćeni muškarac je patio od psihičkih tegoba i bio je pod terapijom.

"Zašto nisu upotrijebili električni pištolj?" upitao je Volter Valas stariji. "Njegova je majka pokušavala da ga smiri", dodao je.

Izbili protesti, povrijeđeno tridesetak policajaca

Nekoliko sati nakon događaja, oko tri stotine demonstranata izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom.

Tridesetak redara je povrijeđeno, a nekolicina je primljena u bolnicu, rekla je filadelfijska policija za agenciju Frans pres.

Zapaljen policijski auto
Zapaljen policijski autofoto: Reuters

Većina povreda je zadobijena od predmeta bačenih na njih, najviše opeka, a na jednu je policajku naletio automobil, rekao je portparol policije.

Prodavnice su oštećene, policijsko vozilo je zapaljeno i veći je broj uhapšenih, navode vlasti.

Talas antirasističkih protesta, ponegdje i nasilnih, zapljusnuo je zemlju nakon ubistva Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je krajem maja ubio policajac bijelac, a koje je snimljeno mobilnim telefonom.

"Vidio sam snimak tog tragičnog izgreda koji postavlja teška pitanja na koja valja odgovoriti", rekao je gradonačelnik Filadelfije Džim Keni.

Bonus video: