nakon 20 godina

U Peruu se pojavila difterija, izdali nacionalno epidemiološko upozorenje

Međunarodne zdravstvene organizacije su upozorile da pandemija koronavirusa otežava rutinsko sprovođenje programa vakcinacije, naročito vakcinacije djece

3259 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon dvadeset godina u Peruu je otkriven prvi slučaj difterije. Vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi i spriječi širenje zaraze.

Zamjenik ministar zdravstva Perua Luis Suares izjavio je da je sinoć petogodišnjoj djevojčici iz Lime dijagnostikovana difterija, infektivno oboljenje disajnih puteva, prenio je Rojters.

Djevojčica je u stabilnom opštem stanju, u bolnici je i pod nadzorom ljekara, izjavio je Suares.

Naveo je da je vlada izdala nacionalno epidemiološko upozorenje i instrukcije da se otkrivaju i drugi mogući slučajevi difterije, intenzivira vakcinacija i spriječi dalje širenje zaraze.

Međunarodne zdravstvene organizacije su upozorile da pandemija koronavirusa otežava rutinsko sprovođenje programa vakcinacije, naročito vakcinacije djece.

Difterija uglavnom pogađa grlo i gornje disajne puteve, uzrokujući nakupljanje mrtvog tkiva i otežano disanje, podsjeća RTS.

Širi se fizičkim ili respiratornim kontaktom i ima period inkubacije od dva do pet dana. U težim slučajevima smrtnost "može premašiti 10 odsto", rekao je Suares.

Peru je jedna od najteže pogođenih zemalja epidemijom koronavirusa, sa 892 hiljade potvrđenih slučajeva i 34 hiljade preminuli pacijenata.

Preporučujemo za Vas