OPTUŽILI GA DA NAMJERNO ŽELI DA OSLABI PREDSJEDNIKA

Fauči kritikovao Trampa, Bijela kuća odgovorila

"Odjednom, oni ne žele da čuju moje poruke, jer ne odgovaraju onome što žele da učine", rekao je Fauči i dodao da nedjeljama nije razgovarao sa Trampom.

6066 pregleda 27 reakcija 5 komentar(a)
Fauči, Foto: Reuters
Fauči, Foto: Reuters

Imunolog Entoni Fauči, koji je do skora savjetovao američkog predsjednika Donalda Trampa, kritikovao je danas strategiju Trampove vlade u suzbijanju epidemije koronavirusa, ali je Bijela kuća odmah reagovala optužujući stručnjaka da namjerno želi da oslabi predsjednika nekoliko dana pred izbore.

Fauči, dugo cijenjeni savjetnik o koronavirusu u Bijeloj kući, kritikovao je u intervju listu Vašington post američke vlasti da "nijdsu mogle lošije da reaguju" na ponovni rast broja zaraženih.

"Situacija nije dobra. Mi ćemo patiti", naveo je Fauči i dodao da Tramp više ne traži savjete od njega već se obraća stručnjaku Skotu Atlasu koji se zalaže za ponovno otvaranje američkog društva, a ne za jačanje mjera prevencije.

"Odjednom, oni ne žele da čuju moje poruke, jer ne odgovaraju onome što žele da učine", rekao je Fauči i dodao da nedjeljama nije razgovarao sa Trampom.

Imunolog je napravio jasnu razliku izmedju Trampa i kandidata demokrata na predsjedničkim izbora Džozefa Bajdena, navodeći da je Bajden "ozbiljno shvatio" pandemiju koronavirusa.

Služba za komunikacije Bijele kuće odmah je reagovala i ocijenila da je Faučijeva izjava "neprihvatljiva" i dodao da je imunolog tri dana prije izbora "počeo da se bavi politikom".

U SAD je u petak registrovano više od 94.000 zaraženih koronavirusom od kojih je skoro 1.000 umrlo u jednom danu.

Tramp je polovinom oktobra rekao da je Fauči "katastrofa" i uvrstio ga u grupu naučnika koja se zalaže za oprezan pristup koronavirusu, a te ljekare je nazvao "idiotima".

Preporučujemo za Vas