stradao civil

Jermenske vlasti optužile Azerbejdžan za bombardovanje

Strah od dalje eskalacije sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha

2866 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jermenske vlasti optužile su danas azerbejdžansku vojsku da je bombardovala njenu teritoriju gdje je ubijen jedan civil i ranjene dvije osobe, što izaziva strah od dalje eskalacije sukoba u oblasti Nagorno-Karabaha.

"Danas je azerbejdžanska strana sprovela artiljerijsku paljbu na položaje jermenske vojske i na lokaciju Davit Bek", navelo je jermensko Ministarstvo odbrane.

Mjesto Davit Bek nalazi se jedan kilometar od granice između Jermenije i Nagorno-Karabaha koji je međunarodno priznato kao dio teritorije Azerbejdžana.

U Nagorno-Karabahu 27. septembra su počeli sukobi azerbejdžanskih i snaga Nagorno-Karabaha koje imaju podršku Jermenije.

Prema djelimičnom bilansu, u tom sukobu je stradalo više od 1.250 ljudi, mada se smatra da je broj žrtava veći. Sukobi su nastavljeni poslije tri pokušaja uvođenja prekida vatre.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo. Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi.

Preporučujemo za Vas