Tramp: Opasna odluka Vrhovnog suda Pensilvanije; Nacionalna garda u pripravnosti

Tramp je izazvao kontroverze jer je doveo u pitanje glasanje poštom, ističući da su podložni prevari

6954 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Rojters
Tramp, Foto: Rojters

Predsjednik SAD Donald Tramp i njegov demokratski rival Džo Bajden posjetili su u ponedjeljak nekoliko saveznih država u kojima je ishod izbora neizvjesan (swing states) u nastojanju da dan uoči izbore privuku birače, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Bajden je najprije boravio u Ohaju gde se ponovo fokusirao na ključno pitanje u svojoj kampanji – kritikujući način na koji se Tramp suočio sa pandemijom koronavirusa.

"Sjutra imamo priliku da okončamo predsjedništvo koje je podijelilo ovu zemlju," kazao je Bajden nazivajući Trampa "slabim" i "sramotom".

On je optužio predsjednika SAD za odustajanje od borbe protiv pandemije u kojoj je umrlo više od 230 hiljada Amerikanaca i milioni ostali bez posla.

Oba kandidata nastoje da privuku preostale birače s obzirom da je rekordnih 97 miliona njih već iskoristilo mogućnost ranijeg glasanja, poštom ili na otvorenim biralištima, prema podacima Američkog izbornog projekta (U.S. Elections Project), što je više od trećine registrovanih birača. Posmatrači ističu da to sugeriše da će izlaznost biti visoka jer je na izborima 2016. glasalo 139 miliona građana.

Rekordan broj listića u ranom glasanju uključuju milione poslate poštom zbog čega njihovo prebrojavanje u pojedinim državama može potrajati danima pa i sedmicama, što znači da pobjednik možda ne bude proglašen u utorak u noć, što je ranije bilo uobičajeno.

Tramp je izazvao kontroverze jer je doveo u pitanje glasanje poštom, ističući da su podložni prevari.

Međutim, mnogi zvaničnici koji učestvuju u sprovođenju izbora dovode u pitanje njegov stav, ističući da su slučajevi izbornih neregularnosti veoma rijetki.

No, oni ukazuju da utvrđivanje izbornih rezultata može potrajati jer u pojedinim državama, prema zakonu, prebrojavanje glasova poslatih poštom ne počinje prije izbornog dana u utorak 3. novembra.

Tramp je izjavio u ponedjeljak da će to biti "užasna stvar" ako prebrojavanje potraje danima.

"Smatram da nije fer da moramo da čekamo dugo nakon izbora," kazao je predsjednik SAD novinarima.

On je ocenio u poruci na Tviteru da je "veoma opasna" odluka Vrhovnog suda Pensilvanije da se omogući brojanje glasova koji su stigli poštom do tri dana nakon izbora u utorak.

"To će omogućiti sveopšte i nekontrolisano varanje i podriće čitav naš zakonodavni sistem. To će takođe podstaći nasilje na ulicama. Nešto se mora učiniti," poručio je Tramp.

Kako prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom, kao nagovještaj da bi izborni rezultat mogao da bude utvrđen na sudu, Trampova kampanja je saopštila da će se boriti protiv bilo kog pokušaja demokrata da "potkopaju utvrđene rokove za prijem i prebrojavanje glasova."

Nacionalna garda u pripravnosti, zatvaranje izloga

Guverneri pojedinih američkih država stavili su Nacionalnu gardu u stanje pripravnosti, a pojedini prodavci su zatvorili izloge na svojim radnjama kako bi ih zaštitili u slučaju nereda tokom izbora u utorak ili nakon toga, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

U centru Vašingtona, osim na poslovnim osigurani su prozori i vrata i na vladinim zgradama koji su prekriveni šperpločom. U Njujorku su mnoge prodavnice, restorani i hoteli zabarakadirali svoje ulaze i prozore.

Slični prizori su viđeni i u Denveru, Mineapolisu i Los Anđelesu.

Američke trgovine su teško pogođene pandemijom koronavirusa i protestima zbog rasne nepravde tokom ljeta.

Policijsko ubistvo u maju nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda podstaklo je višemjesečne proteste širom zemlje, a neki od njih su doveli do pljačke i vandalizma.

Mitinzi i demonstracije se očekuju kakav god bude ishod izbora, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom pisanje američkih medija.

Aktivisti se već pripremaju da zauzmu prostor nazvan "Plaza životi Afroamerikanaca su bitni", koja se nalazi u neposrednoj blizini Bijele kuće.

Uoči izbora, radnici instaliraju ogradu oko Bijele kuće na koju se nije moguće popeti.

Gradske vlasti u Vašingtonu su obećale da će očuvati mir, a čelnici policije su saopštili da će svi njeni pripadnici biti angažovani na Dan izbora. Ulice u centralnom delu Vašingtona biće zatvorene u utorak i sredu.

Bonus video: