Napetost u Tunisu se ne stišava: Demonstranti pokušali da upadnu u sud, policija uzvratila suzavcem

Sukobi demonstranata i policije ponovo izbili su i u Kaserinu, gdje su demonstranti, uglavnom mlađi od 20 godina pokušali da blokiraju puteve s zapaljenim gumama i bacali kamenje na policiju.
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2018. 09:55h

Napetost se ne stišava u Tunisu gdje su u više gradova noćas izbili novi okršaji između demonstranata i policije, trećeg uzastopnog dana protesta zbog najavljenih mjera štednje.

Socijalni protesti počeli su u ponedjeljak u zemlji gde je prije sedam godina pokrenuto Arapsko proljeće kada je u demonstracijama svrgnut predsjednik Zine al Abidin Ben Ali.

Na izolovanim mirnim demonstracijama već prošle nedjelje osuđeno je povećanje cijena i restriktivan budžet koji predviđa između ostalog povećanje poreza.

U Silijani na sjeverozapadu Tunisa mladi su sinoć bacali kamenje i Molotovljeve koktele na policiju i pokušali da upadnu u sud u centru tog grada. Policija je uzvratila suzavcem, prenosi dopisnik agencije Frans pres.

Sukobi demonstranata i policije ponovo su sinoć izbili u Kaserinu, gdje su demonstranti, uglavnom mlađi od 20 godina pokušali da blokiraju puteve s zapaljenim gumama i bacali kamenje na policiju.

Više desetina demonstranata takođe je izašlo na ulice u Teburbi, blizu Tunisa, grada u kome je u utorak sahranjen muškarac koji je poginuo u okršajima u noći između ponedjeljka i utorak. Policija je uzvratila suzavcem.

Lokalni mediji navode da su slične scene viđene u kvartovima blizu glavnog grada Tunisa.

Prilikom jučerašnje posjete mjestu Al Batan blizu Teburbe, tuniški premijer Jusef Šahed osudio je akte "vandalizma" koji po njemu služe interesima mreža korupcije da oslabe državu. On je za nerede optužio Narodni front, ljevičarsku partiju koja se protivi novom budžetu.

U noći između utorka i srijede u demonstracijama je povrijeđeno 49 policajca, a 237 demonstranata je uhapšeno prema navodima policije.

Vojska je raspoređena oko banaka, pošti i drugih osjetljivih državnih zgrada u glavnim gradovima zemlje, navelo je ministarstvo odbrane.

Noćni protesti obilježeni su nasiljem. Jedan supermarket u južnom predgrađu Tunisa u utorak su opljačkali mladi.

Poslije više godina ekonomskog stagniranja i masovnog zapošljavanja u državnim službama zemlja je suočena s velikim finansijskim teškoćama.

Aktivisti kampanje "Šta čekamo" pokrenute početkom godine protiv podizanja cena pozvali su na masovne demonstracije u petak. Oni traže izmjenu fiskalnog zakona kojim se povećava PDV i uvode razni drugi porezi, kao i bolju socijalnu pokrivenost ugroženih porodica i efikasniju borbu protiv korupcije.

U saopštenju sindikat UGTT pozvao je na okupljanje u nedjelju ispred njegovog sjedišta u Tunisu da se obilježi sedma godišnjica revolucije iz 2011.

Galerija

Bonus video: