IZBORI U AMERICI Bajden blizu pobjede, u pet država se još broje glasovi

U Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se predsjednički izbori, a građani biraju između aktuelnog predsjednika, republikanca, Donalda Trampa i kandidata demokrata, Džozefa Bajdena. Pošto je kandidatu za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Bijelu kuću treba da osvoji samo jednu od preostalih pet država

521996 pregleda 809 reakcija 223 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2020. 09:25h
Liveblog
09:21h

Nevada je spremna na sve pravne izazove koje Trampova kampanja donosi protiv rezultata izbora, poručio je državni tužilac u toj saveznoj državi Aron Ford.

"Osjećamo se prilično neranjivim, ako pogledate dosadašnje bilješke koje smo već pripremili protiv gospodina Trampa", rekao je Ford, kako prenosi CNN.

"Tramp nas je već dvaput, možda tri puta tužio... Svaki put kad je moj kabinet uspio da sarađuje s našim okružnim tužiocem uspjeli smo i pobijediti te tužbe."

"Osjećamo se neprobojnima na Trampove tužbe", poručio je Ford.

09:09h

Bajden je smanjio prednost Trampa u Džordžiji. Tramp na 95 odsto prebrojanih glasova ima 23 hiljade glasova prednost, odnosno 49.6 odsto u odnosu na Bajdenovih 49.1.

08:47h

CNN javlja da se smanjuje prednost Bajdena u Arizoni, jednoj od najznačajnijih država za izbore, i upozoravaju da pobjedu demokratskog kandidata u toj državi ne treba proglašavati dok se ne prebroje svi glasovi.

08:45h

Trampov Izborni štab razmišlja o zakonskoj akciji u Arizoni i Nevadi, gdje se glasovi i dalje broje, rekli su dva izvora za CNN.

U obje države prebrojano je 86 odsto glasova, a Bajden je u blagoj prednosti.

08:40h

Zbog napetosti s prebrojavanjem glasova izbili su protesti u više država

U Portlandu u Oregonu nacionalna garda aktivirana je nakon protesta protiv Trampa u kojem se pozivalo da se svaki glas prebroji, a koji je postao nasilan.

U međuvremenu, u Mineapolisu, policija je uhapsila demonstrane nakon što je njih 200 blokiralo glavnu saobraćajnicu. Američki mediji rekli su da je grupa protestovala Trampa i njegovog poziva da zaustavi brojanje glasova, prenosi Indeks..

Slični protesti zabilježeni su i u Njujorku, Filadelfiji i Čikagu.

U Detroitu su se Trampove pristalice okupile ispred centra za brojanje glasova, lupajući po prozorima i vičući: "Zaustavite brojanje." Mali protest protiv prebrojavanja zabilježen je i u Finiksu u Arizoni.

07:38h

Mičigen i Viskonsin, u kojima je Bajden pobijedio, kao i Pensilvanija, bile su presudne države na prethodnim izborima 2016. godine. Tramp je u svakoj od njih pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton sa manje od jedan odsto razlike.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobijedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora.

Dobio je više od 71 milion glasova, najviše u istoriji na predsjedničkim izborima u SAD.

Njegov rival, republikanac Tramp pobijedio je u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Pošto je kandidatu za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Bijelu kuću treba da osvoji samo jednu od preostalih pet država.

06:58h

Pobjednik još nije poznat u pet saveznih država, Pensilvaniji (nosi 20 elektora), Džordžiji (16), Sjevernoj Karolini (15), Nevadi (6) i Aljaski (3).

Pošto je kandidatu za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Bijelu kuću treba da osvoji samo jednu od preostalih pet država.

U Pensilvaniji, poslije 89 odsto obrađenih glasova, Tramp vodi sa 50,7 odsto, dok Bajden ima 48,1 odsto. Bajden ima veće izglede da osvoji Pensilvaniju, jer su među preostalim glasovima uglavnom oni poslati poštom, među kojima kandidat demokrata ima disproporcionalnu prednost.

Tramp u Džordžiji, gdje je obrađeno 98 odsto glasova, vodi sa 49,6 odsto, dok Bajden ima 49,1 odsto.

U Sjevernoj Karolini, poslije obrađenih 94 odsto glasova, Tramp ima 50,1 odsto, a Bajden 48,7 odsto.

Bajden je u prednosti u Nevadi, gdje poslije 75 odsto obrađenih glasova ima 49,3 odsto, dok je Tramp dobio 48,7 odsto.

Aljaska je tradicionalno republikansko uporište i Trampova pobjeda u toj državi nije upitna.

Izmjena: 07:24h
06:56h

Prema posljednjim projekcijama američkih medija, demokratski kandidat Džo Bajden je do sada osvojio 253 elektorskih glasova od 270 potrebnih da pobijedi na predsjedničkim izborima, naspram 213 glasova Donalda Trampa.

00:29h

Tramp se opet oglasio na tviteru, navodeći da je "šteta nanijeta integritetu sistema i predsjedničkimizborima".

"Naši advokati su tražili "značajan pristup", ali kakva korist od toga? Šteta je već naneta integritetu našeg sistema i samim predsjedničkim izborima. O tome treba raspravljati", napisao je Tramp.

00:08h

I agencija AP je javila da je Bajden pobijedio u Mičigenu.

Mičigen nosi 16 elektorskih glasova.

23:53h

Tramp je na tviteru samoinicijativno proglasio pobjedu u Pensilvaniji, Džordžiji i Sjevernoj Karolini i Mičigenu.

U tvitu koji je Twitter označio kao nepouzdan Tramp je napisao:

"Proglašavamo pobjedu u Pensilvaniji (koja ne dozvoljava posmatrače), Džordžiji, Sjevernoj Karolini, a to su sve države u kojima je Tramp u velikom vođstvu. Pored toga, proglašavamo pobjedu u državi Mičigen, ako, u stvari..."napisao je Tramp.

23:27h

Bajden trenutno vodi u trci sa 253 elektorskih glasova, dok Tramp ima 213.

Glasovi birača još se broje u nekoliko ključnih država, koje bi mogle da odrede ishod predsjedničke trke između.

Rezultati se čekaju u Aljasci, Arizoni, Džordžiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Pensilvaniji, piše CNN.

Izmjena: 23:53h
23:24h

Džo Bajden pobijedio je u Mičigenu, javljaju Fox i CNN.

Pobjeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova.

Na izborima održanim 2016. godine Tramp je pobijedio u ovoj saveznoj državi.

22:39h

Demokratski kandidat Džo Bajden, koji trenutno vodi u napetoj trci za Bijelu kuću, obraća se javnosti dan nakon najnapetijih izbora u modernoj američkoj istoriji.

"U Americi vlada narod. Moć se crpi iz naroda i njihova volja odlučuje ko će biti predsjednik. Nakon duge noći prebrojavanja jasno je da dobijamo dovoljno država. Neću proglašavati pobjedu, ali vjerujem da kad završi brajenje, da ćemo biti pobjednici. Dobili smo Viskonsin, u Mičigenu vodimo s velikom razlikom, većom nego što je Tramp imao kad je pobijedio u toj državi 2016. Mičigen će biti prebrojan danas, a u Pensilvaniji osvajamo 78% glasova koji su stigli poštom. Okrenuli smo Arizonu. Važno mi je što smo dobili većinu glasova svih Amerikanaca. Senatorka Haris i ja ćemo dobiti preko 70 miliona glasova.

Bila je duga i teška kampanja u teškom trenutku za zemlju. I prije smo imali teške kampanje i vremena. Zato kad sve ovo završi, trebamo oštru retoriku zaboraviti

Kad sve ovo završi, trebamo spustiti temperaturu, ujediniti se, poštovati jedni druge, slušati jedni druge, ujediniti se, zacijeliti, kao nacija. Znam da neće biti lako, nisam naivan. Ali za napredak, mi trebamo prestati tretirati protivnike kao neprijatelje, nismo neprijatelji. Vodio sam kampanju kao demokrata, ali vladaću kao američki predsjednik. Predsjednik svih. Kada pobijedimo, neće biti crvenih i plavih država, samo Sjedinjene američke države. Predsjednik se treba brinuti za sve Amerikance. Radiću za sve, i one koji nisu glasali za mene i one koji su glasali. Sad, svaki glas treba biti prebrojan. Mi, narod, nećemo biti utišani, zlostavljani, nećemo se predati. Uvjeren sam da ovo neće biti samo moja pobjeda, nego pobjeda demokratije - rekao je Bajden.

21:23h

Iz Trampovog štaba javljaju kako su podnijeli tužbu u Mičigenu te kako traže da država zaustavi brojanje glasova dok oni ne dobiju pristup nadzoru brojanja glasova.

Izmjena: 22:39h
21:07h

I AP tvrdi da je kandidat Demokrata Džo Bajden pobjedio u Viskonsinu.

Na 99 odsto prebrojanih glasova Bajden u odnosu na Trampa ima 21.000 više glasova. 

Bajden se oglasio i na Tviteru, obazrivo tražeći da se prebroji svaki glas.

Izmjena: 22:38h
20:21h

Bajden će pobijediti u Viskonsinu, projekcije su CNN-a. 

U toj saveznoj državi bira se deset elektora.

Izmjena: 21:07h
19:20h

Trampov štab će tražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu.

Ipak, prema zakonu u Viskonsinu, ne mogu tražiti ponovno prebrojavanje dok birački odbori ne obave sve procedure.

Nakon što su obrađeni gotovo svi glasovi postalo je jasno da Bajden, sasvim izgledno, odnosi pobjedu u ovoj državi u kojoj je preokrenuo rezultat.

18:06h

Predsjednik SAD-a Donald Tramp na tviteru je napisao da "oni Bajdenove glasove pronalaze svuda - u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu. Šteta za našu zemlju" 

"Naporno rade na tome da 500.000 glasova  prednosti u Pensilvaniji nestane  što prije. Isto je sa  Mičigenom i drugim saveznim državama!", kazao je Tramp.

17:49h

Američka savezna država Nevada privremeno je zaustavila brojanje glasova na američkim izborima za predsjednika.

Brojanje će nastaviti sjutra u 9 ujutro, odnosno sjutra oko 18 sati po našem vremenu.

U Nevadi je prebrojano 67 posto pristiglih glasova, a trenutno vodi Bajden sa 49.2 posto glasova dok Tramp ima 48.6 posto glasova.

Bonus video: