Američka država Misisipi odobrila novu državnu zastavu

Zastava će zamijeniti onu sa temom Konfederacije koja je povučena prije više mjeseci u okviru nacionalnog obračunavanja sa rasnom nepravdom

1980 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Glasači američke države Misisipi odobrili su sinoć novu državnu zastavu sa cvijetom magnolije i riječima "U Boga vjerujemo".

Zastava će zamijeniti onu sa temom Konfederacije koja je povučena prije više mjeseci u okviru nacionalnog obračunavanja sa rasnom nepravdom.

Na glasačkom listiću ponuđena je samo zastava sa magnolijom, i od glasača je traženo da zaokruže "da" ili "ne". Većina je zaokružila "da".

Zakonodavci će morati novi nacrt zastave da pretoče u zakon, a ne očekuju se veći problemi jer su već uradili težak posao kod povlačenja stare zastave koju su neki željeli da zadrže.

Misisipi je bio bez zastave od kraja juna kada su zakonodavci odustali od posljednje državne zastave u SAD u kojoj je bio uključen znak Konfederacije - crveno polje preko koga je bio plavi znak X sa 13 bijelih zvjezdica. Tu zastavu su koristile grupe Kju Kluks Klana i opšte je osuđena kao rasistička.

Nova zastava Misisipija ima državni cvijet na tamno plavoj pozadini sa crvenim crtama sa obje strane. Cvijet magnolije okružen je zvjezdicama koje predstavljaju Misisipi kao 20. državu SAD. Zastava takođe ima jednu zvijezdu napravljenu od rombova koja predstavlja domorodačke američke narode koji su tu živjeli prije nego što su drugi došli.

Decenijama je stara zastava usvojena 1894. dijelila stanovništvo te države, gdje crnci predstavljaju 38 odsto. Većina glasača je glasala da se zastava zadrži na izborima 2001, ali nekoliko gradova i okruga i svi javni univerziteti Misisipija prestali su da je koriste zato što je simbol Konfederacije.

Do ljetos većina članova skupštine Misisipija bila je nespremna da razmatra izmenu zastave jer su smatrali da je tema suviše osjetljiva. Međutim, trend se promijenio kada su počeli protesti širom SAD posle ubistva Afroamerikanca u rukama bijelog policajca u Mineapolisu. Konačna inicijativa da se promijeni zastava Misisipija došla je iz poslovnih, akademskih vjerskih i sportskih grupa.

Bonus video: