"Postao je tumor": Rekordna peticija za istragu medijskog carstva Ruperta Mardoka

Vlasti su pozvane da istraže „zloupotrebu medijskog monopola u Australiji“ i daju preporuke za diverzifikaciju medijskog vlasništva u državi.

7661 pregleda 0 komentar(a)
Mardok, Foto: Reuters
Mardok, Foto: Reuters

Više od pola miliona Australijanaca do srijede je potpisalo online peticiju koja poziva na istragu navodnog medijskog monopola Ruperta Mardoka.

Bivši australijski laburistički premijer Kevin Rad pokrenuo je inicijativu 10. oktobra, a ona je u srijedu s ukupno 501.876 potpisa postala najveća peticija vlastima u istoriji Austrlaije.

Dosad je najviše potpisa 2019. prikupila inicijativa za proglašavanje klimatskog vanrednog stanja s 404 hiljadu potpisa.

"Mardok je postao tumor – arogantni tumor na našoj demokratiji“, rekao je Rad u video-poruci kojom je lansirao peticiju.

Vlasti su pozvane da istraže „zloupotrebu medijskog monopola u Australiji“ i daju preporuke za diverzifikaciju medijskog vlasništva u državi.

Rad je zahvalio potpisnicima, među kojima je i bivši konzervativni premijer Malkolm Tarnbul, a podršku je dao i britanski glumac Hju Grent iako nije mogao dati svoj potpis.

Rad tvrdi da je Mardok vlasnik 70 posto medija u Australiji, a 89-godišnjak je najveći vlasnik medija i u Velikoj Britaniji.

Mardokov "News Corporation" često je kritikovan zbog pogrešnog izvještavanja, a u avgustu ove godine mogulov sin Džejms napustio je upravni odbor kompanije zbog neslaganja s uređivačkom politikom, podsjeća Hina.

Iako je peticija za istragu dobila rekordnu podršku, australijski zakoni ne obvezuju vlasti da istragu i sprovedu.

Bonus video: