Tramp ili Bajden, i dalje je neizvjesno: Kandidat Demokrata vodi u Džordžiji, Arizoni, Pensilvaniji i Nevadi...

Pobjednik mora da "skupi" 270 elektora

173255 pregleda 846 reakcija 94 komentar(a)
Bajden prešao u vođstvo, Foto: Reuters
Bajden prešao u vođstvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2020. 22:39h

Brojanje glasova sa američkih predsjedničkih izbora, održanih u utorak, traje i danas i nije izvjesno kada će se znati da li je pobjednik kandidat Demokratske partije Džozef Bajden ili aktuelni predsjednik SAD i kandidat republikanaca Donald Tramp.

Prema nekim projekcijama, trenutno je je 253 prema 213 u elektorskim glasovima za Bajdena, dok prema drugim Bajden već ima 264, a Tramp 214.

Pobjednik mora da "skupi" 270.

U Džordžiji su Tramp i Bajden gotovo izjednačeni - Bajden ima nešto preko hiljadu glasova više, prema podacima CNN, prenosi televzija N1 i dodaje da je obrađeno 99 odsto glasova.

Džordžija donosi 16 elektorskih glasova.

Prema podacima CNN, koje prenosi N1, prednost Bajdena nad Trampom u Arizoni je 43.779 glasova, a procjena je da je obrađeno 93 odsto glasova.

Pobjeda u Arizoni donosi 11 elektorskih glasova.

U Pensilvaniji prednost Bajdena u odnosu na Trampa iznosi više od 13.000 glasova, na 96 odsto prebrojanih, prenosi N1.

Pensilvanija donosi 20 elektorskih glasova.

U Nevadi, koja donosi šest elektorskih glasova, razlika je oko 20.000 glasova u korist Bajdena. Ostalo je da se prebroji osam odsto glasova.

Sjeverna Karolina je najavila da će konačne rezultate saopštiti do 12. novembra, a trenutno Tramp ima prednost veću od 76.000 glasova, na 95 odsto prebrojanih. Pobjeda u ovoj državi donosi 15 elektorskih glasova.

Na Aljasci, koja donosi tri elektorska glasa, prebrojano je oko 50 odsto glasova i Tramp ima prednost veću od 50.000.

Izvori bliski Bijeloj kući kažu da neki visoki zvaničnici unutar Bijele kuće počinju polako da se ograđuju od Trampa, kako glasovi pokazuju da on neće ponovo biti izabran, piše CNN, a prenosi N1.

Iako mu pobjed izmiče, Tramp ne nagovještava da će priznati rezultate predsjedničkih izbora. Više o tome OVDJE>>>

Republikanci u Pensilvaniji traže od Vrhovnog suda odvajanje kasnije pristiglih glasova

Republikanci u američkoj saveznoj državi Pensilvanija, jednoj od ključnih za ishod predsjedničkih izbora, zatražili su od Vrhovnog suda SAD da naredi razdvajanje glasova poštom koji su stigli poslije izbornog dana od drugih.

Najviši izborni zvaničnik Pensilvanije ranije je naredio da se ti glasački listići odvoje od ostalih, navodi Asošiejted pres.

Zahtjev republikanaca Vrhovnom sudu iznijet je dok kandidat demokrata Džozef Bajden uvećava prednost u Pensilvaniji nad kandidatom Republikanske stranke Donaldom Trampom, predsjednikom SAD.

Dio je nastojanja republikanaca da od Vrhovnog suda SAD izdejstvuju odluku o sprečavanju brojanja glasova pristiglih putem pošte poslije izbornog dana, 3. novembra.

Tramp je još u izbornoj noći optužio demokrate za krađu izbora, ne navodeći nijedan dokaz, i najavio osporavanje rezultata pred Vrhovnim sudom SAD.

Predsjednik SAD je u srijedu rekao da je u mnogim ključnim državama imao solidnu prednost tokom izborne noći, ali da je ona onda počela "magično da nestaje".

Razlog za to je što se u nekim ključnim državama, među kojima je Pensilvanija, posljednji broje glasovi poslati poštom, a među tim glasačima Bajden ima ubjedljivu prednost, ponegdje i veću od 75 odsto.

Bajden pretekao Trampa u Pensilvaniji, u Džordžiji će se opet brojati glasovi

Kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden je ranije danas poveo u saveznoj državi Pensilvaniji, jednoj od ključnih država za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD.

Glas Amerike je ranije naveo da ukoliko pobijedi u Pensilvaniji, Bajden će biti projektovan da pobijedi na izborima.

Brojanje glasova još uvijek traje.

Bajden je preuzeo vođstvo kada su izborni zvaničnici počeli sa prebrojavanjem glasova koji su pristigli poštom.

Ako razlika u ukupnom broju glasova između kandidata bude manja od 0,5 odsto, zakon u Pensilvaniji nalaže da se brojanje glasova ponavlja.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž).

Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Bajden je do sada pobijedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora, čime je došao nadomak pobjede.

Tramp je dobio u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova. Uz Pensilvaniju, koja nosi 20 elektora, pobjednik još nije poznat ni u Džordžiji (16 elektora), Sjevernoj Karolini (15), Nevadi (6) i Aljasci (3).

Kako je za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Bijelu kuću treba da osvoji samo jednu od tih pet država, a da to ne bude Aljaska.

U Džordžiji će ponovo brojati glasove

Državni sekretar Džordžije izjavio je da će u toj državi glasovi biti brojani još jednom, zbog toga što je trka veoma tijesna, prenosi Glas Amerike.

"Uz tako malu razliku, imaćemo ponovno prebrojavanje u Džordžiji", rekao je Bred Rafensperger, državni sekretar Džordžije.

On je kazao da konačni rezultat u Džordžiji ma veliki uticaj na čitavu zemlju.

Ulog je veliki i živci su napeti na svakoj strani. Nećemo dopustiti da nas te prepirke ometu u našem poslu. Obavićemo stvari kako treba i odbraniti integritet naših izbora", dodao je Rafensperger, prenosi HINA.

On je rekao i da je Džordžija dopustila posmatračima oba izborna tima da posmatraju izbore pošto je Tramp, bez ikakvih dokaza, rekao da se prevare događaju širom zemlje.

Preokret i u Džordžiji

Prema ranijim infromacijama, Bajden je uspio da preokrene i u Džordžiji i Pensilvaniji.

U Džordžiji je stiglo još glasova iz okruga Klejton koji su preokrenuli rezultat.

Bajden je tada imao 2.449.373 odnosno 49,4 odsto, a Tramp 2.448.455, odnosno 49,4 posto.

Razlika u Džordžiji, je prema tadađnjim podacima agencije AP, 888 glasova u korist Bajdena.

Prema tadašnjim podacima CNN-a, Džozef Bajden je preuzeo vođstvo u Pensilvaniji.

Bajden je tada imao 3.295.319 glasova (49,5 odsto), a Tramp 3.289.725 glasova (49,4 odsto), podaci su agencije AP.

Kandidat Demokrata u Pensilvaniji tada je imao 5.594 glasova više u odnosu na Trampa.

I u Arizoni, Bajden je bio u prednosti - kandidat Demokrata na 90 odsto obrađenih glasačkih listića osvojio je 50,1 odsto, a Tramp 48,5 odsto, podaci su AP-a.

Bajden je sinoć još jednom ponovio kako glasovi moraju biti prebrojani, dok je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući kazao da je u pitanju izborna krađa, da ima dokaze, kao i da "ako se broje legalni glasovi on pobjeđuje".

Prema informacijama od sinoć iz Džordžije aktuelni američki predsjednik i dalje vodi, ali je razlika na 99 odsto prebrojanih glasova pala na samo dvije hiljade glasova razlike.

Kako je objavio Foks Njuz, Tramp ima 2,447,343 , ili 49.40 odsto, dok Džo Bajden ima 2,445,568 glasova ili 49.36 odsto. na prebrojanih 99 odsto glasova.

Novo ažuriranje broja izborijanih glasova koje daje državni sekretar Džordž Bred Rafensperger ne očekuje se prije popodneva po našem vremenu, javlja CNN.

Prema zadnjem ažuriranju, u ovoj je ključnoj državi ostalo još 14.097 neprebrojanih glasova.

Ova država nosi 16 elektorskih glasova.

Bajden za sada ima osvojenih 264 elektorskih glasova i za pobjedu mu je dovljna još jedna pobjeda u nekoj od preostalih država.

U Nevadi ima prednost (država nosi 6 elektorskih glasova), dok u Džordžiji, Pensilvaniji i Sjevernoj Karolini blago zaostaje za Donaldom Tramopm.

Bonus video: