Filadelfija: Uhapšeni naoružani muškarci kod centra za brojanje glasova

Uhapšeni su priznali da njima pripada vozilo "hamer" koje su policajci našli blizu centra u saveznoj državi Pensilvanija

8744 pregleda 2 komentar(a)
Policajac nadzire akivnosti ispred centra za brojanje glasova u Filadelfiji, Foto: Reuters
Policajac nadzire akivnosti ispred centra za brojanje glasova u Filadelfiji, Foto: Reuters

Američka policija je danas saopštila da je uhapsila dva muškarca zbog nošenja oružja bez dozvole u blizini centra za brojanje glasova u Filadelfiji.

Brojanje glasova na predsjedničkim izborima još traje, a oni su uhapšeni juče, nakon što je policija dobila dojavu da se muškarci naoružani vatrenim oružjem kreću ka centru za brojanje glasova u pik-ap vozilu "hamer", navodi Asošiejted pres.

Uhapšeni su priznali da njima pripada vozilo "hamer" koje su policajci našli blizu centra u saveznoj državi Pensilvanija.

U vozilu je pronađen još jedan komad vatrenog oružja, navela je policija.

Za sada nema znakova mogućih nemira u vezi s predsjedničkim izborima, iako je produženo brojanje glasova, od kojih je veliki broj stigao putem pošte, povećalo strahovanja da bi tijesan ishod predsjedničke trke mogao da dovede do nemira.

Pristalice kandidata republikanaca Donalda Trampa, aktuelnog predsjednika SAD, juče su se okupile kod centara za brojanje glasova u Filadelfiji, kao i u Finiksu, u saveznoj državi Arizona, i u Detroitu, u državi Mičigen.

Oni su protestovali poslije objava da Trampov rival, kandidat demokrata Džozef Bajden vodi u tim državama ili da je pobijedio.

Ti protesti nisu bili nasilni niti sa velikim brojem učesnika.

Tramp je prethodno izjavio, ne navodeći bilo kakav dokaz, da je bilo velikih problema sa glasanjam i brojanjem glasova, naročito kad je riječ o glasovima poslatim putem pošte.

Tramp se protivi brojanju glasova u danima poslije izbora, iako su neke savezne države propisale da su važeći i listići koji poštom stignu poslije izbornog dana.

Sjeverna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok Pensilvanija prima listiće do 6. novembra, trećeg dana poslije izbora.

Hiljade Trampovih protivnika izašle su na ulice od Njujorka, na istočnoj, do Sijetla, na zapadnoj obali SAD, zahtijevajući brojanje do posljednjeg glasa.

Prema agenciji Asošiejted pres, Bajden je do sada pobijedio u 22 od 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija i "osvojio" 264 elektora, čime je došao nadomak pobjede.

Tramp je dobio u 23 savezne države i "skupio" 214 elektorskih glasova.

Pošto je kandidatu za pobjedu potrebna podrška 270 od 538 elektora, Bajden za ulazak u Belu kuću treba da osvoji samo jednu od preostale četiri države u kojima je ishod neizvjestan, Pensilvaniju (nosi 20 elektora), Džordžiju (16), Sjevernu Karolinu (15) ili Nevadu (6). Pobjeda Trampa na Aljaski (3) je neupitna.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za 74-godišnjeg Trampa ili 77-godišnjeg Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž).

Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Bonus video: