UAE ublažili islamske zakone, ukinuta ograničenja za nevjenčane partnere i alkohol

Vlada je, radi bolje zaštite prava žena, navela da je odlučila da ukine zakone koji brane "zločine radi odbrane časti", naširoko kritikovan plemenski običaj da muški rođak izbjegne kaznu za napad na ženu za koju se smatralo da sramoti porodicu

4652 pregleda 6 komentar(a)
UAE, Foto: Shutterstock
UAE, Foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas objavili temeljnu promjenu islamskih zakona poslije koje će nevjenčani partneri moći da žive zajedno, ograničenja vezana za alkohol biće ublažena, a ubistva radi navodne "odbrane časti" kažnjavana.

Promjene obuhvataju ukidanje kazni za konzumiranje, prodaju i posjedovanje alkohola za osobe koje imaju 21 godinu i starije.

Iako je žestoko piće i pivo dostupno u mnogim kafićima i klubovima luksuznih priobalnih gradova, građani su do sada morali da izdaju od države izdatu licencu za kupovinu ili posjedovanje alkohola u svojim domovima.

Muslimanima koji nisu mogli da dobiju tu licencu novi zakon će očigledno dozvoliti da slobodno konzumiraju alkoholna pića.

Jedan amandman se odnosi na "kohabitaciju nevjenčanih parova", koja je dugo bila krivično djelo u UAE.

Iako su vlasti, naročito u slobodnijem finansijskom centru Dubaiju, retko primjenjivale zakon na strance, prijetnja kaznom bila je na snazi.

Vlada je, radi bolje zaštite prava žena, navela da je odlučila da ukine zakone koji brane "zločine radi odbrane časti", naširoko kritikovan plemenski običaj da muški rođak izbjegne kaznu za napad na ženu za koju se smatralo da sramoti porodicu.

Zločin počinjen da bi se navodno "skinula sramota" sa porodice, odnosno ubistvo žene zbog promiskuiteta ili nepoštovanja vjerskih ili kulturnih ograničenja, ubuduće će biti tretirano kao i svako drugo ubistvo.

Promjene zakona omogućavaju strancima, kojih je gotovo devet puta više od državljana UAE, da izbjegavaju islamske šerijatske sudove kad je riječ o pitanjima kao što su brak, razvod i nasleđivanje.

Tradicionalne islamske vrijednosti i dalje su snažne u UAE, a najnovija reforma nije obuhvatila druge oblike ponašanja, prema lokalnim običajima uvredljive, na primjer homoseksualne činove, zbog kojih su stranci završavali u zatvoru.

Širenje ličnih sloboda odražava promjenu imidža države koja želi da se prikaže kao poželjna destinacija za turiste i strane kompanije, pošto prihvata određene zapadne vrijednosti uprkos islamskim zakonima.

Cilj reformi je da poboljšaju ekonomsku i socijalnu sliku i da "konsoliduju načela tolerancije UAE", navela je državna novinska agencija WAM.

Objava je uslijedila poslije istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa UAE i Izraela, postignutog uz posredstvo SAD. Očekuje se da će taj sporazum u UAE dovesti mnoštvo izraelskih turista i investitora.