Alijev: Šuša je naša, Karabah je naš; Hovhanisijan: Borbe se nastavljaju

Šuša je vojno važna jer se nalazi na visinio od oko 10 kilometara južno od glavnog grada regiona Stepanakerta i nalazi se na glavnom putu koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom

6454 pregleda 0 komentar(a)
Šuša, Foto: Reuters
Šuša, Foto: Reuters

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev objavio je danas da su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad ključnim strateškim gradom Šušom u Nagorno-Karabahu gdje se više od mjesec dana vode borbe sa Jermenijom.

To je demantovala Jermenija navodeći da se borbe oko grada Šuše nastavljaju.

U televizijskom obraćanju naciji predsjednik Ilham Alijev rekao je "Šuša je naša - Karabah je naš", koristeći azerbejdžansku verziju imena grada, prenosi AP.

Šuša je vojno važna jer se nalazi na visinio od oko 10 kilometara južno od glavnog grada regiona Stepanakerta i nalazi se na glavnom putu koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Jermenski zvaničnik je demantovao tvrdnje azerbejdžanskog predsjednika.

"Borbe se nastavljaju u Šuši, čekajte i vjerujte u našu vojsku", napisao je na Tviteru zvaničnik jermenskog minstarstva odbrane Artsrun Hovhanisijan, ubrzo poslije objave Alijeva da je grad osvojen, prenosi Frans pres.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih etničko jermenskih snaga koje podržava Jermenija od 1994. godine. Najnoviji sukobi izbili su 27. septembra i u njima su poginule stotine ljudi.

Alijev je obećao da će se nastaviti borbe dok se Jermenija ne povuče sa te teritorije.

Bonus video: