U Tunisu od 1. januara veći porezi i mjere štednje: Građani protestuju, više od 200 uhapšenih

Supermarket "Karfur" u južnom predgrađu Tunisa je opljačkan rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kalifa Šibani za lokalni radio i dodao da je 49 policajaca povrijeđeno u okršajima s demonstrantima širom zemlje a 206 učesnika u neredima uhapšeno
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2018. 10:25h

Više od 200 osoba je uhapšeno i desetine je povrijeđeno u okršajima demonstranata i policije u više gradova u Tunisu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje poslije druge noći socijalnih nereda zbog uvođenja mjera štednje.

Incidenti su uslijedili poslije izbijanja mirnih protesta zbog porasta cijena i stupanja na snagu mjera štednje od 1. januara prema kojima se predviđa podizanje poreza.

Supermarket "Karfur" u južnom predgrađu Tunisa je opljačkan rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kalifa Šibani za lokalni radio i dodao da je 49 policajaca povrijeđeno u okršajima s demonstrantima širom zemlje a 206 učesnika u neredima uhapšeno.

Tokom noći policija i vojska raspoređeni su u više gradova u Tunisu, među kojima je Teburba, 30 kilometara zapadno od grada Tunisa, gdje je stotine mladih izašlo na ulice poslije jučerašnje sahrane jednog čovjeka koji je nastradao u okršajima prethodne noći.

Polemika se još vodi oko uzroka njegove smrti. Vlasti demantuju da ga je ubila policija, a demonstranti su ga proglasili mučenikom.

Incidenti su takođe izbili u gradovima Gafsa na jugu, Kaserin u centru i Sidi Buzid, odakle je u decembru 2010. godine počela socijalna pobuna koja je označila početak Arapskog proljeća.

Galerija

Bonus video: