Oluja pogodila Kaliforniju: Scene klizišta kao bojno polje Prvog svjetskog rata

Stanovnicima okruga Santa Barbara je naloženo da se evakuišu, ali je to učinilo samo oko 15 odsto stanovništva
96 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2018. 16:12h

Najmanje 15 osoba poginulo u južnom dijelu američke države Kalifornije, koju je pogodila zimska oluja. Rekordne padavine izazvale poplave i pokrenule klizišta, prenosi Tanjug.

Kako prenosi BBC, 163 osobe su povrijeđene i prebačene u bolnicu, a četiri su u kritičnom stanju. Navodi se i da je navodno oko 300 ljudi zarobljeno istočno od Santa Barbare.

Policija ističe da scene klizišta "izgledaju kao bojno polje Prvog svjetskog rata".

Spasilačke ekipe helikopterima evakuišu ljude koji su se popeli na krovove. AP navodi da je jedna 14-godišnja devojčica izvučena iz urušene kuće u Montesitu, gde je bila satima zarobljena.

Stanovnicima okruga Santa Barbara je naloženo da se evakuišu, ali je to učinilo samo oko 15 odsto stanovništva.

Zvaničnici strahuju da će broj žrtava rasti. Kuće su u klizištima pomjerene iz temelja, dok voda nosi mulj i krš sa ogoljenih brdovitih područja kroz naselja do ključne saobraćajnice.

Više kuća je uništeno, dok je neizvjesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teško doprijeti zbog oborenih stabala i dalekovoda. Putevi su blokirani, zbog čega su helikopteri korišćeni čak i tokom oluje, a hiljade ljude ostalo je bez struje.

Spasilačke ekipe helikopterima izvlače ljude i prevoze ih na bezbjedno mjesto, dok se vatrogasci-spasioci probijaju kroz mulj u visini struka. Na pojedinim mjestima nanosi mulja visoki su čak metar i po.

Na fotografijana objavljenim na društvenim mrežama vide se prevrnuti automobili duž zakrčenih puteva i mulj do struka u dnevnim sobama ugroženih kuća.

Ekipe rade na raščićavanju krša sa puteva u široj oblasti Los Anđelesa.

Nalozi za evakuaciju izdati su u ponedjeljak, jer su meterolozi prognozirali klizišta na brdima gde su dosad najveći požari u Kaliforniji bjesnili prošlog mjeseca, uništivši tamošnje rastinje.

Prva značajna oluja ove sezone donela je većem dijelu Kalifornije jake vjetrove i olujno nevrijeme, a rekordne kišne padavine zabilježene su u zalivskoj oblasti San Franciska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi talas hladnoće s jakim vetrovima mogao da donese Los Anđelesu veću količinu kiše nego što je palo u proteklih 10 mjeseci ukupno.

Galerija

Bonus video: