Nemiri u Jermeniji zbog potpisanog sporazuma s Azerbejdžanom

Oni su protestovali protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, a pred zgradom vlade su probili policijski kordon i upali u zgradu.

9602 pregleda 16 komentar(a)
Detalj iz parlamenta, Foto: Reuters
Detalj iz parlamenta, Foto: Reuters

Nakon što je premijer Jermenije Nikol Pashinyan potpisao sporazum o okončanju rata s Azerbejdžanom u Nagorno-Karabahu, na ulicama Jerevana su izbili nasilni protesti.

Nezadovoljni Jermeni su upali u zgradu državnih institucija i parlamenta, te razbijali sve pred sobom.

Oni su protestovali protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu, a pred zgradom vlade su probili policijski kordon i upali u zgradu. Nakon što je jermenski premijer Nikol Pashinyan proglasio sporazum o prekidu vatre o Nagorno-Karabahu, hiljade ljudi počelo se okupljati na Trgu Republike u centru Jerevana.

Policija nije koristila silu i pokušala je smiriti demonstrante. Neki od njih su pozivali da se krene prema rezidenciji vlade gdje su smatrali da se nalazi lično premijer Pashinyan.

Prilikom upada u zgradu pretučen je predsjedavajući jermenskog parlamenta Ararat Mizojan, a na ulicama glavnog grada Jrmenije su se čuli i pucnji. Demonstranti su optužili armenskog premijera za izdaju jer je potpisao, kako ga je nazvao, "bolan sporazum" kojim se okončavaju sukobi s Azerbejdžanom, a u svemu je posredovala Rusija. Pashinyan je u obraćanju putem Facebooka rekao da je predsjedavajući parlamenta Mirzojan operisan, ali da nije životno ugrožen.

On je istakao da će svi koji su izazvali nerede biti identifikovani i strogo kažnjeni. Dodao je i da su među demonstrantima bili i učesnici sukoba u Nagorno-Karabahu koji su iz njemu nepoznatog razloga pobjegli s ratišta. "Među njima je jedan general. Zvanično izjavljujem da će svi podstrekači biti kažnjeni u punoj mjeri zakona", dodao je Pašinjan. Mediji javljaju da su polomljeni prozori i na rezidenciji jermenskog premijera, a demonstranti su skinuli pločicu sa njegovim imenom sa vrata kancelarije

Bonus video: