Mala razlika između Bajdena i Trampa u Džordžiji: Glasovi će se ponovo ručno prebrojati

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger rekao je da njegova kancelarija želi da ponovno brojanje počne do kraja nedjelje i da bi trebalo da bude završeno do 20. novembra, što je rok za potvrdu rezultata, prenosi Asošiejted pres

13331 pregleda 5 komentar(a)
Trampove pristalice u Džordžiji, Foto: Reuters
Trampove pristalice u Džordžiji, Foto: Reuters

Vlasti Džordžije naložile su danas ponovno ručno prebrojavanje svih glasačkih listića za predsjedničke izbore u toj američkoj saveznoj državi pošto je razlika između dva vodeća kandidata manja od 0,5 odsto.

Poslije prebrojanih gotovo pet miliona glasova u Džordžiji, novoizabrani predsjednik SAD, demokrata Džozef Bajden osvojio je svega 14.111 glasova više od dosadašnjeg predsjednika, republikanca Donalda Trampa.

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger rekao je danas da njegova kancelarija želi da ponovno brojanje počne do kraja nedjelje i da bi trebalo da bude završeno do 20. novembra, što je rok za potvrdu rezultata, prenosi Asošiejted pres.

Agencija AP i drugi vodeći američki mediji u subotu su proglasili Bajdena pobjednikom izbora, nakon što su projektovali njegovu pobjedu u 23 savezne države i Distriktu Kolumbija, na osnovu kojih je "skupio" 284 elektorska glasa.

Za pobjedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji najmanje 270 od 538 elektora.

Nakon što je agencija AP kasnije proglasila pobjedu Bajdena i u Nevadi, on sada ima 290 elektora, a Tramp 217.

AP još nije proglasio pobjednika u dvije savezne države, Džordžiji (daje 16 elektora) i Sjevernoj Karolini (15).

Tramp od izborne noći optužuje demokrate za krađu izbora, ali za to ne navodi nijedan dokaz, i najavljuje da će pokušati da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a potom i pred Vrhovnim sudom SAD ako bude potrebno.

Iako su mediji Bajdena proglasili za pobjednika, Džordžija bi mogla da bude važna ako Tramp u nekim od ključnih saveznih država uspije da ospori rezultate pred sudom.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž).

Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Bonus video: