Najmanje sedam mirovnjaka poginulo u padu helikoptera na Sinaju

Poginuli, među kojima su pet Amerikanaca, Francuz i Čeh, bili su članovi međunarodnih snaga (MFO) koje nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma Izraela i Egipta

6485 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje sedam pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na egipatskom poluostrvu Sinaj poginulo je danas u padu helikoptera, rekli su zvaničnici Izraela i Egipta.

Obje strane navode da djeluje da je do pada došlo zbog tehničke neispravnosti i da nema znakova da je letjelica napadnuta, navodi Asošiejted pres.

Poginuli, među kojima su pet Amerikanaca, Francuz i Čeh, bili su članovi međunarodnih snaga (MFO) koje nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma Izraela i Egipta.

Zvaničnici su naveli da je jedna osoba koja je preživjela nesreću prebačena u izraelsku bolnicu.

Egipatski zvaničnik je rekao da je helikopter bio u misiji izviđanja i da je pao kraj ostrva Tiran.

Izraelsko-egipatskim mirovnim sporazumom iz 1979. godine predviđena je demilitarizacija Sinaja gdje se Multinacionalne snage i posmatrači (MFO) nalaze od početka 80-tih godina prošlog vijeka. Osnivači te nezavisne misije koja nije povezana s UN su Izrael, Egipat i SAD.

U MFO su vojnici iz 13 zemalja, a najviše ih je iz SAD. Zadatak im je, navodi AP, da nadgledaju koliko ima vojske druž granice i da osiguraju slobodu navigacije u Tiranskom moreuzu.

Više od 1.100 vojnika različitih nacionalnosti raspoređeno je na Sinaju gdje djeluju razne oružane grupe, uključujući lokalni ogranak esktremista Islamske države, navodi Frans pres.

Bonus video: