Mjanmar: Stranka na čijem je čelu Aung San Su Ći pobijedila na izborima, USDP odbio da prihvati rezultate

Vodeća opoziciona stranka Unija solidarnosti i razvoja (USDP), koju podržava vojska, osvojila je 25 mjesta, a Liga za demokratiju šanskog naroda, koja predstavlja etničku šansku manjinu, osvojila je 15 mjesta

2463 pregleda 1 komentar(a)
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Aung San Su Ći, Foto: Reuters

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) na čijem je čelu Aung San Su Ći osvojila je dovoljno mjesta u parlamentu potrebnih za formiranje vlade i drugi petogodišnji mandat, pokazali su zvanični rezultati koje je danas objavila izborna komisija.

NLD je osvojio 346 mjesta u kombinovanom donjem i gornjem domu parlamenta, daleko iznad 322 koja su potrebna da bi se obezbijedila većina, objavila je izborna komisija.

Vodeća opoziciona stranka Unija solidarnosti i razvoja (USDP), koju podržava vojska, osvojila je 25 mjesta, a Liga za demokratiju šanskog naroda, koja predstavlja etničku šansku manjinu, osvojila je 15 mjesta.

Šan je najveća su etnička manjina u zemlji.

Većina NLD u parlamentu ne obezbjeđuje i potpunu kontrolu nad vladom. Ustavom iz 2008. godine, vojsci je zagarntovano 25 odsto ukupnih mjesta, dovoljno da blokira ustavne promjene.

Nekoliko ključnih ministarskih mjesta takođe je rezervisano za predstavnike vojske.

USDP je izbore nazvao nepravednim i odbio da prihvati izborne rezultate tražeći novo glasanje, ali je izborna komisija odbila zahtjev.

Nezavisne grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su obespravljenost muslimanske etničke manjine Rohindža i otkazivanje izbora iz bezbjednosnih razloga u pojedinim oblastima na sjeverozapadu zemlje, gdje se u posljednje dvije godine intenziviralo nasilje između vojske i jedne pobunjeničke frakcije.

Kritičari međutim smatraju da su izbori otkazani u tim regionima jer bi pobijedile etničke stranke koje se protive aktuelnoj vladi.

Bonus video: