Pjongjang i Seul postigli dogovor o pregovorima, cilj je smirivanje tenzija

"Sjevernokorejska strana predložila je da pošalje na ZOI delegaciju na visokom nivou koju će činiti članovi Nacionalnog olimpijskog komiteta, sportisti, navijači, umjetnici, posmatrači, tekvondo tim i novinari"
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2018. 13:49h

Sjeverna Koreja i Južna Koreja postigle su danas dogovor o pregovorima u cilju smirivanja tenzija na Korejskom poluostrvu, saopštile su obje strane posle prvog susreta zvaničnika Pjongjanga i Seula nakon dvije godine.

Dvije zemlje su se "složile da stišaju sadašnje vojne tenzije i da o tome održe vojne pregovore", navodi se u sapoštenju.

Sjeverna Koreja će poslati delegaciju na predstojeće Zimske olimpijske igre (ZOI) u Južnoj Koreji, saopšteno je danas ranije iz Seula.

Pjongjang je predlog iznio jutros na pregovorima.

"Sjevernokorejska strana predložila je da pošalje na ZOI delegaciju na visokom nivou koju će činiti članovi Nacionalnog olimpijskog komiteta, sportisti, navijači, umjetnici, posmatrači, tekvondo tim i novinari", rekao je zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-Sung.

Južna i Sjeverna Koreja danas su u pograničnom selu Panmundžon nastavile zvanične pregovore.

Delegacije su se sastale u demilitarizovanoj zoni - granici između dvije zemlje Korejskog poluostrva koje nikada nisu priznale jedna drugu i koje su de fakto i dalje u ratu.

Do otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji, uprkos tenzijama između dvije zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 25. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Kina pozdravila pregovore Sjeverne i Južne Koreje

Kina je pozdravila korake Sjeverne i Južne Koreje ka unapređenju saradnje nakon prvih pregovora dvije strane u posljednje dvije godine i pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži njihove napore.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je danas novinarima u Pekingu da je zadovoljan zbog pregovora Seula i Pjongjanga na visokom nivou.

Lu je kazao da Kina pozdravlja i podržava pozitivne korake za unapređenje odnosa Sjeverne i Južne Koreje.

"Nadamo se da će pregovori stvoriti dobar početak za dalje poboljšanje odnosa dvije strane, promovisati pomirenje i saradnju i ublažiti napetosti na poluostrvu", rekao je on.

Kina je najveći saveznik Sjeverne Koreje koji se našao pod pritiskom međunarodne zajednice da iskoristi svoj uticaj i vrati Pjongjang u pregovore o okončanju nuklearnog programa.

Peking navodi da je njihov uticaj na vlasti u Sjevernoj Koreji ograničen. Kina se ipak pridružila sankcijama koje su UN uvele Sjevernoj Koreji, uključujući zabranu izvoza tekstila, morskih plodova i drugih proizvoda, kao i veliko ograničenje izvoza nafte.

Galerija

Bonus video: