Hiljade protestovale u Jerevanu protiv sporazuma za Nagorno-Karabah

"Ko ste vi da napustite naše teritorije, nemate prava to da uradite" vikao je preko razglasa Artur Beglarijan, čovjek ranjen u borbama u Nagorno-Karabahu, koji je sjedeći u kolicima dao uvjeravanja da su se jermenski vojnici herojski borili

4757 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Jerevanu, Foto: Reuters
Sa protesta u Jerevanu, Foto: Reuters

Više hiljada ljudi ponovo je demonstriralo danas u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije protiv potpisanog sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, kojim se priznaje vojna pobjeda Azerbejdžanu.

Noseći plakate na kome piše da je "izdajnik" jermenski premijer Nikol Pašinijan, koji je potpisao sporazum o primirju sa Azerbejdžanom, uz posredovanje Moskve, demonstranti su se okupili na Trgu slobode u centru Jerevana četvrti uzastopni dan.

"Ko ste vi da napustite naše teritorije, nemate prava to da uradite" vikao je preko razglasa Artur Beglarijan, čovjek ranjen u borbama u Nagorno-Karabahu, koji je sjedeći u kolicima dao uvjeravanja da su se jermenski vojnici herojski borili.

"Čovjek koji je potpisao taj sporazum nema prava da živi u našoj zemlji", rekao je Vardan Voskanijan, iz opozicione stranke Domovina. "Potreban nam je vođa koji će promijeniti taj sramotni sporazum", dodao je.

Ranije danas jermenske sudske vlasti oslobodile su opozicione ličnosti uhapšene poslije nereda koji su izbili u protestima protiv potpisivanja sporazuma.

U noći između ponedjeljka i utorka demonstranti su upali u sjedište vlade i Parlamenta osuđujući sporazum koji je nešto ranije potpisao premijer Nikol Pašinijan.

Sporazumom je okončan šetonedjeljni sukob u regionu Nagorno-Karabahu gdje su se borile jermenske i azerbejdžanske snage.

Sporazum su 9. novembra potpisali predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Jermenije Nikol Pašinijan i predsjednik Rusije Vladimir Putin koji je bio posrednik.

Prema tom sporazumu Azerbejdžan je ponovo osvojio veliki dio teritorije koja je bila pod jermenskom kontrolom od početka 1990, gotovo 2.000 pripadnika ruskih mirovnih snaga se raspoređuju u toj oblasti da bi osigurali da će preživjeti samoproglašena republika Nagorno-Karabah, umanjena i oslabljena.

Pašinijan je rekao da je potpisao taj "bolni" sporazum na zahtjev vojske i separatističkih zvaničnika, a da bi bez sporazuma cio region prešao u ruke Azerbejdžana. On je takođe optužio da proteste organizuju bivše vlasti, svrgnute 2018. narodnom revoluicijom kojom je on došao na vlast.

Bonus video: