Ove godine su 493 osobe poginule ili nestale u pokušaju da dođu do ostrva

Španija pooštrava mjere zbog skoka u broju migranata koji stižu na Kanarska ostrva

Ove godine je više od 16.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva iz sjeverozapadne Afrike, u potrazi za boljim životom na evropskom tlu, dok ih je u cijeloj prošloj godini došlo oko 1.500

3458 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španska vlada je odlučila da pooštri mjere usvojene kao odgovor na skok broja migranata koji Atlantskim okeanom stižu na Kanarska ostrva iz Afrike.

Ove godine je više od 16.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva iz sjeverozapadne Afrike, u potrazi za boljim životom na evropskom tlu, dok ih je u cijeloj prošloj godini došlo oko 1.500.

Javne službe Kanarskih ostrva preopterećene su zbog skoka broja migranata, a ministarka za teritorijalnu politiku Karolina Darijas danas je rekla da će vlada "pooštriti mjere koje su već na snazi".

To uključuje veće izdatke za policijsku saradnju sa afričkim zemljama kao što su Maroko, Senegal i Mauritanija, radi poboljšanja borbe protiv trgovaca ljudima.

Cilj je i da se ubrzaju procedure za povratak u te tri zemlje migranata koji ne ispunjavaju kriterijume za ostanak u Evropi.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije planira da potroši dodatnih 500 miliona eura na programe saradnje sa te tri države.

Opasan put do Kanarskih ostrva dospio je u fokus migranata nakon što su vlasti pooštrile kontrole popularnih ruta preko Sredozemnog mora, kojima su migranti iz Afrike stizali do zemalja EU.

Iako je ove godine najviše migranata poginulo na moru od Libije do Italije i Malte, 581 do juče, put do Kanarskih ostrva, dug osam do 10 dana, postao je najopasniji.

Na svake 24 osobe koje se domognu Kanarskih ostrva strada po jedna, što je znatno više u poređenju s rutom preko Sredozemlja, gdje jedna osoba pogine na svake 52 koje stignu do Evrope.

Ove godine su 493 osobe poginule ili nestale u pokušaju da dođu do Kanarskih ostrva, dok ih je u 2019. godini bilo 210.