rezultat koji nema uticaj na konačan ishod predsjedničkih izbora

AP: Tramp pobijedio u Sjevernoj Karolini, došao do 232 elektora

Mediji su proglasili Bajdena novoizabranim predsjednikom nakon što su projektovali njegovu pobjedu u 23 savezne države i Distriktu Kolumbija, na osnovu kojih je "skupio" 284 elektorska glasa

13051 pregleda 10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD, republikanac Donald Tramp pobijedio je kandidata demokrata Džozefa Bajdena u saveznoj državi Sjeverna Karolina, objavila je agencija Asošiejted pres (AP). Pobjedom u Sjevernoj Karolini, jednoj od ključnih država na predsjedničkim izborima, Tramp je "osvojio" 15 elektora i sada ih ima 232.

Taj rezultat međutim nema uticaj na konačan ishod predsjedničkih izbora, održanih 3. novembra, pošto su agencija AP i drugi vodeći američki mediji u subotu proglasili Bajdena pobjednikom.

Mediji su proglasili Bajdena novoizabranim predsjednikom nakon što su projektovali njegovu pobjedu u 23 savezne države i Distriktu Kolumbija, na osnovu kojih je "skupio" 284 elektorska glasa.

Za pobjedu na izborima potrebno je da kandidat "osvoji" najmanje 270 od 538 elektora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski.

Mediji su kasnije proglasili pobjedu Bajdena i u Nevadi, čime je broj njegovih elektora povećan na 290.

Bajden je do Bijele kuće došao najviše zahvaljujući osvajanju Pensilvanije, Mičigena, Viskonsina i Arizone, četiri ključne države u kojima je Tramp pobijedio 2016. godine.

Agencija AP još nije proglasila pobjednika u saveznoj državi Džordžija koja daje 16 elektora.

Prema podacima AP, u Džordžiji je poslije obrađenih 99 odsto glasova Bajden imao 49,5 odsto, a Tramp 49,2 odsto.

Pošto je razlika manja od 0,5 odsto, Džordžija je u srijedu odlučila da ponovo ručno prebroji sve glasove na predsjedničkim izborima.

Glasači se nisu opredjeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž).

Pošto je taj čin formalnost, pobjednik se zna odmah poslije izbora.

Tramp od izborne noći optužuje demokrate za krađu izbora, ali za to ne navodi nijedan dokaz.

On pokušava da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a najavio je da će u proces uključiti i Vrhovni sud SAD ako bude potrebno.

Ako pobjeda Bajdena bude potvrđena, on će stupiti na dužnost predsjednika 20. januara.

Preporučujemo za Vas