Jermeni u Nagorno-Karabahu pale svoje kuće: "To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima"

Mirovni sporazum potpisan između Jermenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmonedjeljne jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje

10126 pregleda 71 reakcija 22 komentar(a)
Jedna od zapaljenih kuća, Foto: Screenshot/Youtube
Jedna od zapaljenih kuća, Foto: Screenshot/Youtube

Brojne kuće u selima u Nagorno-Karabahu gdje Azerbejdžan treba da preuzme kontrolu gore danas, zapalili su ih njihovi vlasnici prije odlaska za Jermeniju, prenose novinari agencije Frans pres.

Mirovni sporazum potpisan između Jermenije i Azerbejdžana pod pokroviteljstvom Moskve prekinuo je sedmonedjeljne jake borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi oko koje se decenijama spore te dvije zemlje.

Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki dio teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine.

Azerbejdžan od sjutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

"Danas je posljednji dan, sjutra će azerbejdžanski vojnici biti tu", rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu.

Samo u tom selu, koji označava granicu sa susjednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorjelo.

"To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima", kako Jermeni često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali kada su vidjeli da se demontira hidro centrala da su razumjeli.

"Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo", rekao je on.

Dodao je da su takođe premjestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave.

Juče je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini.

Bonus video: