borba protiv koronavirusa

Gejts ulaže 70 miliona dolara da vakcina stigne i u siromašne zemlje

Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gejts, kazao je da je ovo "povoljna sedmica" te da će i planirana sredstva dati značajan doprinos globalnim naporima za razvoj vakcine

6841 pregleda 33 reakcija 23 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Shutterstock
Bil Gejts, Foto: Shutterstock

Fondacija Gejts će uložiti 70 miliona dolara kako bi se vakcina protiv koronavirusa mogla jednako distribuirati i plasirati po cijelom svijetu.

Suosnivač Majkrosofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bil Gejts i njegova supruga Melinda, izdvojili su 50 miliona dolara za COVAX, međunarodni projekat kojim se želi osigurati da 92 zemlje a niskim i srednjim dohotkom imaju pristup eksperimentalnoj vakcini.

Preostalih 20 miliona dolara je uloženo u Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja izdvaja sredstva za druge moguće kandidate za vakcinu protiv koronavirusa.

"Moramo osigurati da svi dobiju jednak pristup testovima, ljekovima i vakcinama kada budu dostupne bez obzira na kojem kraju svijeta da žive. Naše danjašnje obećanje samo ukazuje na to da smo sve bliže tome, da imamo resurse koji su potrebni za pomoć svijetu u borbi protiv ovog virusa", kazala je Melinda Gejts, kako prenosi Kliks.

Obećavajući podaci objavljeni su prethodnih dana nakon što je ispitivanjima utvrđeno da se vakcina na kojoj rade Fajzer i BioEnTek pokazala oko 90 odsto efikasnom, kao i registracija u avgustu Sputnjika V, ruske vakcine koja takođe pokazuje dobre rezultate i sigurnost.

Shodno tome, navedeno je da su te ohrabrujuće vijesti znak da bi prve vakcine protiv koronavirusa mogle biti spremne za upotrebu prije kraja 2020. godine.

Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gejts, kazao je da je ovo "povoljna sedmica" te da će i planirana sredstva dati značajan doprinos globalnim naporima za razvoj vakcine.

"Vijesti o vakcinama daju nam nadu u vezi s nizom drugih proizvoda koji su u pripremi i razvoju. Međutim, još se treba prijeći dug put kako bi regulatori odobrili vakcine, a zatim da one budu nepristrasno distribuirane što posebno moramo kontrolisati", kazao je Suzman, piše Ju Es njuz.

Fondacija Gejts počela je s izdvajanjem novca za vakcine u junu i ovaj dodatni novac dovodi do cifre od 156 miliona dolara koji su namijenjeni za istu svrhu.

Preporučujemo za Vas